Sari la conținut

Ce ar trebui să conţină pachetul de prânz al elevilor? Recomandările nutriționistului

În acest moment, în România, pachetul elevilor oferit de stat constă în celebrul corn şi o porţie de lapte. Uneori şi un măr. Cat de sănătoase sunt? Și ce ar trebui să conțină pachețelul de prânz? Iată care sunt recomandările Gabrielei Codruța Nedelea, consilier SAMAS în nutriție și remodelare corporală.

De câțiva ani încoace, copiii din clasele primare și gimnaziale primesc la școală cornuri și lapte, uneori și mere. Cât de sănătos este pachețelul pe care juniorii îl primesc la școală din partea statului? Din punct de vedere caloric, această combinaţie asigură energia de care copiii au nevoie în cele câteva ore de curs. Pe de altă parte însă, faptul că fructul este prezent doar uneori este o problemă în contextul în care legumele lipsesc.

Din păcate, ne aflăm într-o perioadă în care s-au dezvoltat foarte mult intoleranțele alimentare şi alergiile la copii, iar această combinaţie face ca un copil cu intoleranţă la lactoză sau la gluten, fie doar şi sensibilitate, să nu le poată consuma.

Ce ar trebui să conţină pachetul de prânz al elevilor?

După părerea mea, dacă vorbim de pachetul pregătit de acasă, acesta ar fi suficient să conţină un sandviș care să aibă şi legume, dar şi un fruct ori un desert de casă pe bază de fructe, fără prea mult zahăr adăugat.

Sandvișul este de preferat să nu fie din pâine cu făină albă ci din făină intermediară sau integrală, dar aici este discutabil pentru că un copil nu dispune încă de suficiente enzime care să-l ajute la digestia cerealelor integrale. De aceea spun că pâinea din făină intermediară este o alegere echilibrată.

Dacă vorbim de ce ar trebui să conţină pachetul care să facă parte din programul naţional, atunci fie am putea îmbunătăţi pe cel existent fie să-l schimbăm, dar neapărat să ţină cont de sensibilitatea sau intoleranța fiecărui copil şi, nu în ultimul rând, să nu fie ca unică alegere. L-am putea îmbunătăţi dacă acel corn ar fi din făină intermediară şi cu adaos de seminţe, iar laptele să fie mai de grabă înlocuit cu un iaurt de băut! În acest fel, ar fi mai echilibrat din punct de vedere nutriţional. Fructul să fie cu varietate sezonieră.

Necesarul de calorii pentru un copil de şcoală

Necesarul caloric pentru masa de prânz ţine cont în primul rând de tipul constituţional al copilului şi de ritmul propriu de dezvoltarea al acestuia. Pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 4 și 10 ani, necesarul caloric pentru 24 de ore este cuprins între 75-120 kilocalorii/kilogram corp, dar aici statusul nutriţional este cel care face diferenţa! Un copil hiperactiv va merge cu un consum superior, un copil mai sedentar va merge cu cel inferior. Un copil cu ţesut adipos mai prezent tot la limita inferioară va merge cu consumul, dar se va creşte nivelul de activitate fizică. Prânzul, va reprezenta în medie, cam 40-45% din valoarea totală care reiese din calculul prezentat mai sus!

Gustările în timpul școlii

Gustările într-un program al copilului reprezintă piatra de temelie pentru accelerarea metabolismului şi evitarea rezistenţei la insulină ca viitor adult. Desigur, aceste gustări nu trebuie să depăşească din punct de vedere caloric 15% din raţia zilnică şi să fie compuse din alimente de bună calitate (un fruct, un mix de nuci sau seminţe, un iaurt, un desert de casă cât mai natural şi cu cât mai puţine alimente combinate etc.)

Recomandări pentru părinți

Recomandările mele pentru părinții care pregătesc pachetul prichindeilor vizează educarea gustului copiilor. De ce nu… reeducarea! Pe vremuri era sloganul, nicio masă fără peşte, acum nicio masă fără legume. Din păcate, pe fondul unei diversificări fie precoce, fie cu alimente cu multe zaharuri, copilul nu va mai accepta cu uşurinţă legumele. Atunci, părinţii trebuie să fie inventivi şi să introducă legumele în diverse preparate. Fie în tarte, fie în omlete, fie sub formă de piure sau pate vegetal de casă, fie în sandvișuri cu cremă de brânză cu diverse legume şi un mezel de casă (muşchiul crud-uscat şi uşor afumat, drobul etc. - iar aici, implicarea copilului în procesul de gătire reprezintă un indicator de succes!).

Există situații în care mulţi dintre părinţi nu au timp să pregătească ceva pentru pachetul celor mici, prin urmare că le dau bani copiilor. Din păcate, cei mici aleg să-și cumpere, de cele mai multe ori, covrigi, biscuiţi, chipsuri… Ce putem face în această situație? Educaţia culinară începe din familie, gustul copilului se formează în primul an de viaţă şi se educa în următorii 7. Cei 7 ani de acasă nu înseamnă educaţia aşa cum este ea înţeleasă, ci educaţia tuturor comportamentelor!

Când un copil (fie ca acasă este restricţionat la a consuma diverse alimente din comerţ, fie că banii pentru pachet au reprezentat dintotdeauna prima variantă) primeşte de la părinte bani pentru a-şi cumpăra pachetul de şcoală, cu siguranţă va cumpăra fie ceea ce i-a fost interzis fie ceea ce deja s-a obişnuit să cumpere. În educaţia copilului nu există “Nu am timp!”. Există atât de multe variante de a găti sănătos în mai puţin de 10 minute încât scuza ”Nu am timp” nu se justifică.

Pentru că fiecare copil este unic, iți sugerăm un plan alimentar individualizat realizat de către specialistul SAMAS în nutriție. Mai multe detalii găsești aici.

Mai jos găsești o variantă delicioasă și sănătoasă pentru pachetul de prânz al copilului tău:

Sandvișuri din pâine toast integrală

Se unge o felie de pâine cu cremă de brânză amestecată cu diverse legume, se pune o frunză de salată, apoi o bucată de piept de pui, iarăşi o frunză de salată iar felia cealaltă de pâine se unde cu un sos făcut din iaurt grecesc 2% grăsime în care se adăugă puţin muştar. Acest amestec se poate face şi cu o lipie iar sosul de iaurt cu muştar va fi adăugat peste bucăţile de pui. Va ieşi o mini ”shaorma” sănătoasă plus câteva căpşuni că tot va veni sezonul lor!

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!