Dacă ai ajuns să îi iei copilului un telefon mobil cel mai probabil că el te bate la cap de luni de zile că îl vrea şi deja ai impresia că ţi-a pus monopol cu totul pe telefonul tău. Şi probabil ideea că vei putea în orice secundă să îl suni ca să vezi ce face îţi încălzeşte sufletul. Şi speri şi că vei sta mai liniştită – dacă nu te sună înseamnă că nu a păţit nimic rău.
Dar toate acestea nu înseamnă că nu trebuie să ai o discuţie serioasă înainte de a-i dă telefonul.
Începe cu lucruri simple: ce vrei să faci cu telefonul?
S-ar putea, că în urma discuţiei, să realizezi că lucrurile care ţie ţi se par de la sine înţeles nu sunt chiar aşa. Dacă vrea telefonul ca să trimită mesaje prietenilor este în regulă. Dar este posibil şi să îl vrea ca să se joace jocuri. Cu orele. Şi atunci s-ar putea să fie nevoie să impui nişte limite.
Ce nu ai voie să faci cu telefonul
Asta trebuie spus din start, cât mai clar. De exemplu, nu ai voie să vorbeşti la telefon atunci când eşti la şcoală, în timpul orelor. Nu ai voie să îl foloseşti seara, ca să te joci înainte de culcare. Nu ai voie să descarci aplicaţii etc. Spune şi ce se va întâmpla dacă aceste reguli nu sunt respectate şi nu uita să aplici ceea ce ai spus.
Ce te nelinişteşte pe tine
Discută despre lucrurile care te neliniştesc – că va sta prea mult pe telefon, că va veni o factură prea mare lunar, că va răspunde apelurilor de la străini. Toate trebuiesc discutate pentru că copilul să ştie ce anume ţi-ai dori de la el şi să înţeleagă în ce mod poate să fie un utilizator responsabil.
Unde nu este ok să foloseşti telefonul
Regulile aşteptate de comportament trebuiesc tot timpul spuse: nu foloseşti telefonul când eşti în vizită la bunica, nu îl foloseşti când iei masa de seară, nu îl foloseşti când îţi faci temele etc
Ce se întâmplă dacă pierde sau strică telefonul
Este destul de posibil să se întâmple aşa ceva. Copiii îşi strică şi îşi pierd lucrurile în permanenţă. Îi vei lua un alt telefon? Cât de scump să fie telefonul cumpărat? Copilul trebuie să înţeleagă clar care este valoarea obiectului şi ce se întâmplă dacă îl pierde.
Tu i-ai dat telefon copilului tău? Cu ce situaţii te-ai confruntat?