Din păcate, pandemia de COVID-19 nu pare să dispară, iar varianta Omicron a dus la cazuri record în toată lumea. Acum experții ne avertizează cu privire la posibilitatea apariției Flurona, care reprezintă infecția cu COVID-19 și gripă în același timp.
Primul caz de Flurona a fost raportat în Israel, la începutul acestui an. Pacienta era o gravidă nevaccinată, cu simptome ușoare, potrivit Spitalului Beilinson din Petah Tikva. Acesta ar putea fi primul caz confirmat de Flurona din lume, deși experții sugerează că n-ar fi totuși primul caz și că Flurona a mai fost prezentă în primăvara lui 2020.
„Deși Flurona nu este foarte comună, asta nu înseamnă că ea nu există, deoarece este vorba despre două virusuri diferite”, spune Purvi Parikh, alergolog și imunolog la Rețeaua de Alergii și Astm Bronșic și co-investigator în studiile de vaccin. „Cu siguranță au existat cazuri de Flurona în SUA, în ultimii doi ani”, adaugă medicul.
► Citește și: COVID-19 poate fi confundat cu gripa sezonieră. Cum îți dai seama ce ai și care este metoda de prevenție cea mai eficientă
Care sunt simptomele Flurona?
Simptomele pot varia în funcție de organismul fiecăruia. Vârstnicii și persoanele cu sisteme imunitare compromise ar putea prezenta un risc mai mare de complicații. Unele simptome de gripă și COVID-19 tind să se suprapună. Potrivit Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC), simptomele coronavirusului ar putea include:
- Febră
- Tuse
- Dificultăți de respirație
- Oboseală
- Nas înfundat
- Durere de gât
- Durere de cap
- Probleme gastrointestinale (greață, vărsături, diaree)
- Pierderea gustului sau a mirosului
Pe de altă parte, CDC spune că simptomele gripei includ:
- Frisoane
- Febră
- Oboseală
- Durere de cap
- Tuse
- Durere de gât
- Nas înfundat
- Vărsături și diaree (în special la copii)
Diagnosticul și tratarea pentru Flurona
Cum îți poți da seama dacă micuțul tău are COVID-19, gripă sau o combinație a celor două virusuri? Cel mai bun mod de a face diferența între virusuri este testarea anti COVID-19. Medicul copilului te poate ajuta și cu un plan de tratament.
► Citește și: Pertussis, tusea convulsivă la copii. Cauze, simptome și tratament
„Oricine care se confruntă cu noi simptome de infecție a căilor respiratorii superioare și febră ar trebui să se considere contagios. Cel mai bine este să stai acasă, să te izolezi dacă este posibil și să rămâi hidratat” spune dr. Kristina Deeter, medic pediatru la Pediatrix Medical Group.
► Citește și: Gripa versus COVID versus răceală banală. Informații esențiale și cea mai bună metodă de prevenție
Pentru a ajuta la tratarea gripei, medicul copilului tău poate prescrie un medicament antiviral, atâta timp cât este luat în primele 48 de ore de la simptome.
► Citește și: Cum gestionăm alergiile copilului, în timpul pandemiei de COVID-19? Probleme și soluții