Sari la conținut

Ce ar trebui să ştie un copil de 3-4 ani? O trecere în revistă

La 3-4 ani sunt adorabili şi părinţii încă sunt amorţiţi de toată avalanşa de lucruri pe care trebuia să le facă în locul copiilor, aşa că nu îşi dau seama că aceştia trebuie împinşi de la spate să se descurce şi singuri. Pentru că pot.

La 3 ani

Pot să se îmbrace singuri

Pot să pedaleze tricicleta

Să mănânce singuri

Să aştepte să le vină rândul

►Citește și Ce trebuie să ştii că să faci faţă unui copil de 1-3 ani

La 4 ani

Pot să se îmbrace şi să se dezbrace singuri

Pot să decupeze şi să lipească

Să deseneze oameni în mod figurativ

Să spună culorile și numerele

Să înţeleagă şi să facă glume

Cea mai mare problemă la această vârstă? Comportamentul.

Ni se pare că la 2 ani fac cele mai mari scene şi nu înţeleg? De fapt se întâmplă asta mai ales la 3, 4 ani. Pentru a corecta comportamentele nedorite nu trebuie să punem accent mai ales pe negativ, ci pe pozitiv. 

►Citește și Cum supraviețuiești unui copil de 3 ani? Recomandările unui tătic implicat

Psihologii atrag atenţia că primul pas este conexiunea constantă. Un copil care se simte constant iubit şi băgat în seama este mult mai cooperant. Al doilea pas este învăţarea. Să îi învăţăm în permanenţă câteva ceva – cum se pune masa, cum se spala cadă, cum se traversează strada, cum se cumpără de la magazin, cum se vorbeşte cu un prieten, cum se dă un şut. Dacă îi ţinem astfel ocupaţi, cu lucruri care îi interesează, au mult mai puţin înclinaţia de a răbufni.

Ce învaţă în plus un copil la grădiniţă?

Sunt câteva aspecte pe care educatorii de la grădiniţă pun accent şi în care ei par să reuşească mai bine decât o facem noi.

Să asculte instrucţiunile. La grădiniţă sunt multe instrucţiuni de ascultat, cum ar fi clasica încolonare pentru a merge la spălat pe mâini înainte de a mânca.

Să înveţe în mod organizat. Dacă tu nu ai reuşit să îl înveţi pe copil să recunoască numerele sau să ţină un creion în mod corect, la grădiniţă o va face foarte rapid.

Să mănânce mai variat. Fie că este vorba despre mai puţine opţiuni, fie că încep să aprecieze prin imitare, paleta alimentară a unui copil de grdinita se lărgeşte foarte mult.

Dar, chiar dacă o mare parte din ceea ce trebuie să învăţăm copilul a căzut şi în sarcina grădiniţei, tot mai trebuie să punem un accent deosebit pe lectură. Pentru că asta va face o diferenţă crucială în anii care vin: cu cât un copil este mai interesat să afle lucruri noi, cu atât el se va descurca mai bine la şcoală. 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!