După încheierea primei zile de școală, copiii pot experimenta sentimente mixte. Se pot întoarce bucuroși că și-au făcut prieteni, au învățat lucruri noi și interesante sau au venit acasă cu sentimente pe care nu le-au trăit niciodată. Ceea ce putem noi să facem ca părinți este să-i susținem și să-i încurajăm să-și exprime trăirile din prima zi de școală.
Iată 9 fraze încurajatoare pe care i le poți spune copilului tău după prima lui zi de școală:
1. Ești mândru de cum a decurs ziua de azi?
Întrebarea aceasta îi va oferi micuțului tău oportunitatea de a dezvolta retrospecția. Trebuie să-i transmiți că viața nu va fi niciodată perfectă, dar când devine dificilă, trebuie să se concentreze pe realizările lui.
2. Spune-mi mai multe despre ziua ta
Această frază ajută prichindelul să realizeze că există cineva cu care își poate impărtăși succesele, dar și luptele. În plus, ajută la construirea încrederii dintre tine și copilul tău.
Citeşte şi: Ce mi-aş fi dorit să ştii, copilul meu, înainte să începi şcoala
3. Sunt mândră de tine
Prima zi de școală poate fi copleșitoare, însă, spunând această propoziție simplă micuțului tău școlar poate face o mare diferență în modul în care se simte față de el înșuși. Cei mici tind să se îndoiască de ei înșiși după prima zi de școală și au nevoie să știe că părinții lor sunt mândri de ei. Aceste cuvinte îi încurajează să își păstreze atitudinea pozitivă.
4. Felicitări! Te-ai confruntat cu provocarea zilei și ai reușit!
În afară de a-i arăta prichindelului tău că ești mândră de el, este important să-i pui realizările în perspectivă. Nu este un lucru ușor să participi la prima zi de școală și să te confrunți cu noi provocări.
5. Ai învățat ceva nou? Povestește-mi
Punând această întrebare, îți exprimi interesul și ești deschisă pentru a auzi despre ceea ce învață micul școlar. Dacă a citit o poveste nouă, a învățat un concept nou sau a luat parte la o nouă misiune, întreabă-l cum s-a simțit, cum crede că a procedat și dă-i sfaturi pe baza experiențelor tale.
6. Mulțumesc pentru că ți-ai dat toată silința
Recunoaște întotdeauna sentimentele și provocările copilului tău mulțumindu-i că s-a pregătit în timp util și că a mers la școală.
7. Ce te-a facut fericit sau trist astăzi?
Faptul că îți lași micuțul să vorbească despre ceea ce s-a întâmplat la școală, este util pentru el să-și retrăiască momentele pozitive din ziua respectivă. Acest lucru este benefic și pentru părinți, deoarece aceștia înțeleg ce îi bucură pe copii. S-ar putea să existe și situații în care lucrurile nu decurg foarte bine. Fiind la o vârstă fragedă, îți dorești ca piciul tău să se simtă confortabil spunând toate lucrurile grozave cu care te-a făcut mândră, dar vrei, de asemenea, ca el să se simtă în siguranță și când vorbește despre lucruri nu tocmai bune. Copilul trebuie să învețe să recunoască faptul că nu va întâmpina doar zile bune și că fiecare zi, așa cum e ea, bună sau rea, face parte din viața lor.
8. Care este scopul tău pentru ziua de mâine?
Copiii au nevoie de părinți care să-i ajute să-și găsească pasiunea, iar stabilirea obiectivelor ar putea fi o modalitate bună pentru ei de a se exprima în ce domeniu vor ei să fie mai buni. Indiferent dacă micuțul tău a avut o zi bună sau una mai puțin bună, întrebându-l care este scopul lui pentru ziua următoare, îl va ajuta să se confrunte cu provocările lui.
9. Dacă ai nevoie de mine, sunt aici pentru tine
În cele din urmă, amintește-ți mereu să-i spui copilului tău că ești lângă el indiferent de situație și că îl iubești necondiționat. Este bine ca cel mic să știe că poate veni la tine când viața devine dificilă. Ca și părinte, cu siguranță vrei ca prichindelul tău să știe că poate avea încredere în tine și că ești tot timpul acolo când va avea nevoie de tine.