Dacă vara şi toamna ne putem bucura de o multitudine de fructe româneşti proaspete şi sănătoase, iarna nu ne mai este atât de uşor. Partea bună este, însă, că vremurile în care puteam consuma doar fructele autohtone au apus demult, iar supermarketurile ne oferă o varietate de fructe delicioase şi sănătoase de pe alte meleaguri.
► Citeşte şi Fructe care ar trebui... evitate in sarcina!
Unul dintre fructele exotice care poate fi găsit în magazine şi care ne atrage atenţia prin culoarea lui este fructul kaki (sau persimmon), acel fruct care arată ca o roşie portocalie sau galbenă. Dar de unde provine acesta, ce beneficii aduce consumul său şi de la vârstă poate fi oferit copilului?
Fructul kaki – Beneficii
Persimmon este un fruct exotic se coace în octombrie-noiembrie şi care îşi are originile în China, fiind considerat totodată fructul naţional al Japoniei. Kaki se găseşte, îns, şi la Roma sau în alte orașe mediteraneene.
Dacă avem norocul să îl nimerim copt, fructul kaki este dulce şi uşor picant, se mănâncă în întregime şi este delicios. Bogat în vitamine, minerale şi antioxidanţi, persimmon conţine vitamina C, vitamina E, vitamina K, vitamina A, folaţi, tianină, sodiu, potasiu, calciu, fier, cupru, magneziu, mangan, fosfor, zinc, caroten şi au de două ori mai multe fibre decât merele.
► Citeşte şi Vitamine pentru copii. Mai au nevoie copiii de suplimente, dacă nu au probleme de sănătate?
Datorită conţinutului mare de vitamina C, (aproximativ 17g/fruct), fructul întăreşte sistemul imunitar, protejând organismul de infecţii, răceli, gripe, şi este un bun antioxidant, ceea ce înseamnă că este ideal în sezonul rece.
Fructul protejează inima, controlează presiunea arterială şi producerea celulelor roşii, datorită conţinutului de potasiu. Mai mult decât atât, kaki are efecte tonice, diuretice, laxative şi protejează ficatul.
► Citeşte şi Vitaminele in alimentatia copiilor mici
Fructul kaki – Când poate fi introdus în alimentaţia copilului
Recomandările pentru introducea fructului kaki variază între vârsta de 8 și 10 luni. Nu uitaţi, însă, să urmați regula celor 4 zile, pentru a depista eventualele reacţii sau alergii. Totodată, recomandarea noastră este ca, înainte de a oferi orice aliment nou copilului, să consultaţi medicul pediatru.
Fructul kaki - Cum poate fi consumat fructul kaki?
Fiindcă, în general, fructul nu e foarte copt, înainte de a-l consuma îl puteţi păstra o zi sau două într-o pungă de hârtie, la loc uscat, ferit de lumină. Kaki poate fi consumat proaspăt, uscat, fiert, în prăjituri, în salată, în piureuri sau sub formă de suc. Puteţi mânca doar miezul, tăind partea de deasupra şi mâncând cu o linguriţă interiorul, miezul. Dar e bine de ştiut că şi coaja se poate mânca (după ce fructul e spălat foarte bine).
Mai mult decât atât, dacă vrei să încerci ceva nou, îți propunem reţeta Marthei Stewart-salată cu năsturel, kaki și alune de pădure.
Ingrediente (pentru 4 porții):
- 1 lingură ceapă roșie tocată
- 60ml + 2 linguri suc proaspăt de portocale
- 1 lingură oțet de vin
- 1 linguriță miere
- sare și piper
- 60ml ulei de alune
- 60ml ulei vegetal
- 2 năsturel
- 4 andive roșii, tocate fîn
- 80g alune de pădure, prăjite și tocate
- 2-3 fructe kaki (Fuyu) curățate de coajă și tăiate în 8 felii
- 100g brânză de capră tăiată felii mici
Amestecă într-un bol ceapa, sucul de portocale, oțetul, mierea, uleiul, sare și piper. Adaugă andivele și năsturelul în bolul cu dressingul și amestecă ușor, apoi pune și alunele. Aşază totul pe un platou mare și adaugă pe margine, alternând, feliile de kaki și de brânză.
Sursa foto: Pixaby