Una dintre cele mai mari distractii este cumpararea de carti. Colorate, mari, cu povesti sau pe diferite subiecte, cartile ii fascineaza intotdeauna pe copii.
Asta, bineinteles, daca stim sa le deschidem apetitul pentru lectura inca din primii ani de viata. Stii carticelele acelea mici, cu cate un animal sau o imagine reprezentata pe fiecare pagina? Sigur ca da, toate le stim pentru ca sunt primele carti ale copilului nostru, carti cu ajutorul carora il invatam cuvinte, culori, sunete, denumirea diferitor obiecte.
Au urmat apoi cartile cu povesti simple, cu multe imagini, cu ajutorul carora copilul a inceput sa isi dezvolte logica, simtul temporal si deductia.
Apoi au venit povestile citite de mama seara inainte de culcare cu printi si printese, cu balauri si ghionoaie, cu zane bune si vrajitoare, capcauni sau animale vrajite. Acesta este taramul basmelor unde copilul trebuie sa ramana cat mai mult timp, sa isi dea drumul imaginatiei, sa viseze, sa invete atitudini si stari sufletesti prin intermediul exemplelor pozitive. Niciodata nu va fi prea mare pentru a renunta la aceste povesti, iar cand va fi la randul sau parinte, va redescoperi minunile basmelor.
Urmatoarele carti care le vor face baietilor cu ochiul (vorbesc aici strict din propria experienta, la fete nu prea ma pricep recunosc!) vor fi enciclopediile pe cele mai diverse subiecte: de la oceane la insecte si de la vulcani la indieni, orice subiect este perfect pentru curiozitatea nestavilita a unui baiat de peste 4 ani.
Si, desi vei avea impresia la un moment dat ca arunci banii pe tot felul de enciclopedii scumpe pe care le parcurge fugitiv si te pune sa le devorezi alaturi de el in doua trei seri, va veni si un moment in care vei simti ca fiecare leu a fost bine cheltuit.
Iti va creste inima in momentul in care vei auzi ca cel mic este laudat de educatoare pentru ca „stie atat de multe lucruri” sau in momentul in care face glumite „intelectuale” de genul: „as manca azi unt de arahnide” :).
Dragostea pentru carti se construieste cu rabdare si cu entuziasmul parintelui. Desi pare ca este greu acum sa ii facem pe neastamparatii nostri sa petreaca timp citind (sau uitandu-se in carti pana la o varsta scolara), niciun efort nu este prea mare.
Gandeste-te ca, odata ce va fi atras de lectura, va avea intreaga sa viata nu numai o sursa continua de informatii, ci si posibilitatea de a trai in alte lumi si de a jongla cu diferite universuri oricand vrea el. Va fi capabil sa inteleaga mai usor lumea pe baza cunostintelor si trairilor descoperite in lecturile sale. Va sti sa deosebeasca nuante, caractere si sa faca fata discutiilor cu oameni pregatiti.
Nu uita, timpul petrecut alaturi de carti, nu este timp pierdut. Fiecare clipa de lectura este o piatra la temelia culturii si dezvoltarii emotionale armonioase a copilului tau.