Ne apropiem de sfârşitul clasei a 4a, un moment de cotitură în viaţa oricărui părinte. Şi special spun părinte şi nu copil, pentru că în 99,99% dintre cazuri, părintele este cel care decide ce şi cum va face copilul în continuare.
Am discutat enorm în ultimul timp despre varintele pe care le avem, dacă să rămânem în şcoală sau să ne mutăm în altă parte, eventual un liceu care are şi clase 5-8. Am cerut părerile altor părinţi de clasa a 4a, să vedem ce s-au hotărât ei dar am cerut impresii şi părinţilor care au depăşit momentul clasa a 5a, unii dintre ei chiar mutându-se la licee de renume precum Coşbuc, Lazăr etc. Am mers chiar mai departe cu mica mea investigaţie, pentru că am avut ocazia să vorbesc cu puşti de liceu şi să le cer chiar lor părerea despre experienţa 5-8 şi despre informaţiile pe care le au ei din grupul de prieteni.
Discuţia este interminabilă şi se învârte în jurul conceptului de “şcoală bună” şi de Media de admitere la liceu. Ca să intri la un liceu bun trebuie în primul rând să ai media de absolvire a claselor 5-8 foarte bună (valorează o pătrime din media de admitere la liceu) iar în al doilea rând să iei o notă mare la evaluarea de la clasa a 8a (această notă valorează 3 pătrimi din media de admitere).
Una peste alta, o şcoală bună, îţi promite (dar nu-ţi garantează) că dragul tău copil va avea parte de profesori buni, de învăţătura dar şi de note mari pentru a intra la un liceu bun.
Însă istoria este una care începe cu mulţi ani în urmă, imediat după terminarea grădiniţei.
Când cel mic intra la şcoală, teoretic eşti obligat să-l înscrii la şcoală din cartier. Există şi varianta să te aventurezi la o altă şcoală, undeva unde ştii tu că o să fie mai bine, dar este o variantă riscantă pentru că nu ştii dacă o să prinzi loc. Cumva, viitorul copilului tău este condiţionată de adresă din buletin, pentru că aşa au hotărât nişte oameni, la un birou.
În clasele 1-4 copii învaţa cât şi cum pot, iar tu îl ajuţi la rândul tău cât poţi. Însă fără să vrei te uiţi la rezultatele care au fost în şcoală la finalul clasei a 8a. Dacă şcoala nu este chiar “una bună”, cu siguranţă cel mic are nevoie de pregătire suplimentară. Aşa că, indiferent dacă decizi să rămâi cu el în şcoală sau să te muţi undeva mai bine, pregătirea suplimentară e obligatorie. Dacă te ţin timpul şi nervii, poţi să faci tu pregătire, dacă nu, poţi să angajezi un meditator.
Apoi, ajungi în clasa a 5a. Dacă ai rămas în şcoala ta, care nu e chiar aşa bună, cu siguranţă, cel mic are nevoie de susţinere pentru că începe vânătoarea după note mari. Dacă l-ai mutat la o “şcoală bună” veţi vâna aceleaşi note mari aşa că soluţia este una singură: din nou meditaţii. Măcar ştii că ai făcut tot ce ai putut pentru a te asigura că dintr-o şcoală bună, copilul tău va ajunge la un liceu bun.
Se termină şi clasa a 8, mediile sunt ok pentru că nu degeaba ai plătit meditaţii 4 ani de zile, mai urmează un hop, evaluarea naţională. Apoi, în funcţie de media generală ajungeţi într-un liceu bun sau în alt tip de liceu. Pentru orice alt tip de liceu, dacă eşti genul de părinte care îşi doreşte un viitor pentru copilul lui şi dacă eşti conştient că educaţia este singura şansă de a evolua şi a reuşi în viaţă, atunci începi pregătirea în particular.
Dacă însă aţi reuşit să intraţi într-un liceu de top, atunci eşti conştient că cerinţele sunt mult mai mari şi ca să faceţi faţă, binenteles că e nevoie de meditaţii. Alţi bani altă distracţie, dar în final ajungeţi şi la clasa a 12 unde vă aşteaptă o nouă proba de foc: BAC-ul.
(…)
Citeşte mai mult pe meseriadeparinte.ro!
Foto: 123rf.com