1. Ce ne poți spune despre pedagogia de inspirație Montessori?
Montessori e mai mult decât o pedagogie, e un stil de viață care onorează și respectă copilul și potențialul imens cu care el a venit pe lume.
Am citit la un moment dat și mi-a rămas lipit de suflet și de minte faptul că ei vin pe lume cu o fărâmă de divinitate și rolul nostru, al adulților, e să nu distrugem asta.
2. De ce Montessori?
Montessori privește altfel copilul, nu îl vede ca fiind mic și neputincios.
Noi am trăit într-o cultură în care am auzit, din păcate, de multe ori că “lasă, e mic și nu poate, nu știe”. Nici nu va putea și nu va ști dacă noi nu îi dam spațiul să încerce.
Nu vreau să învinovățesc acest mod de a te raporta la copilul mic, eu l-am avut pentru că nu am avut informații multă vreme.
Montessori e o filosofie, nu doar un set de activități.
Maria Montessori a fost o vizionară, un om de geniu și multe dintre observațiile ei despre cum funcționează mintea copilului sunt validate de neuroștiință. Totuși sunt multe lucruri pe care oamenii le-au descoperit între timp și care sunt vitale în dezvoltarea copilului și la care Maria Montessori nu a avut acces sau pe care le-a explorat mai puțin și când zic asta mă gândesc la teoria atașamentului.
Un bebeluș nu poate exista fără un adult, fără mama lui, de aceea e necesar să ne înțelegem pe noi înșine. Astfel, vom ști cum să gestionăm...
(...)
Citește mai mult pe miculmarc.ro
Sursa foto miculmarc.ro