Sari la conținut

Ce le spunem copiilor despre scoala?

Am trecut prin scoala incercand sa memorez infinite lucruri, pe termen scurt. Asa se cerea, pentru nota mare. Grija daca mai ramanea ceva dupa ce luai nota nu era a nimanui - nici a mea si nici a profesorilor. Ce a ramas acum, dupa 20 de ani, din acele multe, multe definitii si clasificari? Aproape nimic. A ramas numai ceea ce am ales eu sa studiez, singura, pentru ca ma interesa, fara vreo programa sau indrumare.

Exact la fel este scoala si acum pentru copiii nostri: o multime de lucruri cu care nu au ce face si pe care le vor uita rapid. Va veti da seama imediat daca va uitati pe un subiect de examen, fie ca este de clasa VIII sau de clasa XII, ca sunt extrem de multe lucruri la care nu ati putea raspunde, fiind cunostinte de specialitate pe care le-ati uitat. Nu le-ati folosit vreodata. Si chiar daca ati avea nevoie de ele s-ar gasi oricand, la o simpla cautare pe internet.

Avem deseori momente in care ne laudam cu performantele noastre - avem elevi de olimpiade internationale. Doua trei varfuri si cu restul potopul. Pentru ca scoala noastra pare sa fie conceputa anume pentru aceste varfuri, iar restul, cei care nu rezoneaza cu materia sau cu acest stil de lucru se pierd pe parcurs, devin blazati sau cauta strategii de supravietuire, nu de pricepere. 

Avem acum nevoie de o multime de carti si caiete dupa care invata copiii. Avem nevoie de nenumarate concursuri si examene private. Avem nevoie de lectii particulare inca din primul ciclu de scoala. Toate insemnand o multime de bani pe care parintii trebuie sa ii dea si o multime de timp pe care copiii il pierd in zadar. Numai ca sa se ingroase cat mai mult buzunarele unor 'smecheri' buni de inchisoare.

Si toate acestea pentru ca, atunci cand incerci sa te angajezi, sa nu dai, in cel mai bun caz, decat peste locuri de munca in care ti se testeaza mai degraba rabdarea si capacitatea de a trai din nimic in speranta ca poate mai 'furi' meserie. Desigur, toti acesti angajatori sunt nemultumiti de 90% dintre cei care le vin in fata pentru interviu - nu au cunostinte practice, nu stiu nici macar sa vorbeasca coerent sau sa scrie corect.

 

Si atunci, ce le spunem copiilor nostri despre scoala?

- invata, invata, invata - nu conteaza cate lucruri nefolositoare, dar sa iei nota mare ca sa ajungi la un liceu bun si o facultate buna. Si ce se intampla dupa mai vedem, poate gasim vreo cunostinta care sa te bage pe undeva.

- gaseste-ti ceva care iti place cu adevarat. Si la acel lucru invata cat poti de mult. Pe restul fenteaza-le cat poti de mult. Fa practica in domeniul ales cat poti de repede. Daca faci sau nu o facultate, chiar nu este asa de important. O sa o faci tu, cand o sa simti nevoia.

- treci prin scoala cum poti, fii smecher. Daca esti mai smecher decat sistemul vei reusi. Si apoi fii smecher si cand este vorba despre facut bani. Doar prostii muncesc, smecherii 'stiu sa se invarta'.

 

Dar foarte adesea nu facem nici macar atat, sa e dam o directie pe termen lung, din lipsa de timp, dar si pentru ca problema este mult prea spinoasa ca sa ii putem da de capat. Asa ca il lasam pe copil sa se descurce cu ea, cum o putea. Sa fie multumit ca noi cotizam, atunci cand vine si ne cere in permanenta bani pentru scoala. Si pentru acesti bani cerem sa nu mai fim batuti la cap cu nimic altceva. 

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!