Sari la conținut

Ce mănâncă un copil inteligent? 4 reguli esențiale

Minte sănătoasă în corp sănătos… dictonul latin vechi de mii de ani după care se ghidează omul modern, indiferent de vârstă. Căci alimentația este esențială mai ales pentru dezvoltarea copiilor. Ce alimente ar trebui să consume un copil pentru a-și exploata la maximum intelectul? Expertul în nutriție Patrick Holford explică pe larg în cartea sa “Ce mănâncă un copil isteţ” care este hrana zilnică care poate ajuta la dezvoltarea optimă a creierului, implicit inteligenţei copilului.

Din cauza exploziei de E-uri care caracterizează alimentația omului modern, dieta unui copil trebuie să fie extrem de echilibrată. Iată 4 reguli importante pe care nutriționistul Patrick Holford, autorul cărții “Ce mănâncă un copil isteţ”, le recomandă tuturor părinților:

Grăsimi esențiale

Ai grijă ca din dieta celui mic să nu lipsească grăsimile esențiale. Sunt două tipuri: Omega 3 (prezente în untura de peşte) şi Omega 6 – foarte importante pentru funcţionarea creierului. Există numeroase studii care demonstrează beneficiile evidente oferite de suplimentele alimentare cu aceste grăsimi. Ce recomandă Patrick Holford? Consumul de peşte (somon, macrou, ton) de două, trei ori pe săptămână. La fel și consumul de seminţe (o altă sursă de grăsimi esenţiale – seminţe de in, dovleac, ulei din seminţe de floarea soarelui sau susan).

Alimente cu conținut redus de zahăr și şi indice glicemic scăzut

Pentru a menţine nivelul de zahăr echilibrat, cel mai important ar fi să oferi copilului tău alimente cu indice glicemic scăzut (măsura efectului acţiunii unui aliment asupra zahărului din sânge). De ce? Zahărurile şi amidonul din alimentele cu indice glicemic ridicat (carbohidraţi rafinaţi – pâine albă, dulciuri, biscuiţi) se descompun şi se absorb rapid în sânge. Fapt ce duce la o creştere spectaculoasă a nivelului de glucoză din sânge. Cel mic va avea un puseu de energie, urmată de o prăbuşire a nivelului acesteia. Însă zaharurile şi amidonul din alimentele cu indice scăzut (carbohidraţi complecşi – cereale integrale, legume, fasole, linte sau carbohidraţi mai simpli - fructele) necesită o perioadă mai lungă de digerare.

►Citește și 10 trucuri pentru ca prichindelul tău să evite zahărul

Prin urmare, glucoza produsă se absoarbe încet în sânge, ceea ce înseamnă că e folosită mai degrabă pentru producerea de energie decât pentru a fi stocată, prevenind astfel schimbările bruşte de dispoziţie, comportament şi energie.

Cât mai multe vitamine şi minerale

Un rol cheie în buna funcţionare a creierului îl joacă vitaminele B. Poţi verifica dacă prichindelul tău are un nivel satisfăcător de vitamine B6, B12 sau acid folic, testând homocisteina. Dacă aceasta are un nivel ridicat, trebuie să suplimentezi doza de B-uri.

►Citește și Vitaminele în alimentația copiilor mici

Calciul şi magneziul ajută la relaxarea celulelor nervoase şi a celor musculare. Lipsa acestor minerale poate determina la copii nervozitate, iritabilitate şi agresivitate. Car este doza optimă? O lingură de seminţe pe zi, două porţii de legume verzi, plus 30 mg într-un multimineral. Iar cele mai bune surse de calciu sunt, în afara lactatelor, fructele oleaginoase (migdale), fasole, linte, seminţe (susan).

Nu neglija alergiile la alimente şi la sensibilităţile la produsele chimice

Potriivt statisticilor, unul din cinci adulţi şi copii şi, probabil, unul din trei copii cu probleme comportamentale au reacţii alergice la grâu, lapte, fermenţi şi ouă. Dacă suspectezi o astfel de alergie în cazul copilului tău, fă-i un test alergologic, fereşte-l de chimicale și ai gijă la digestie – cât mai multe fructe, legume şi seminţe.

Foto: Freepick

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!