Una din regulile de baza ale unei alimentatii sanatoase este sa consumi in principal alimente de sezon. Asta inti aduce mai multe beneficii: respecti natura pentru ca mancand alimente de sezon, reduci emisiile de gaze de sera ca urmare a transportului, mananici variat, ai alimente proaspete si o dieta diversificata care iti asigura - tie si familiei tale, tot necesarul de nutrienti. Ce mancam in luna mai? Care sunt alimentele lunii mai?
Cap de lista sparanghelul. Nu-l prea folosim pentru ca nu este printre legumele ieftine. Dar aici nu conteaza cantitatea ci calitatea, iar sparanghelul lunii mai este proaspat, aromat si suculent. Fiind in sezon este ceva mai accesibil. Sparanghelul este considerat un fel de vedeta printre legume, asa ca nu trebuie decat sa-l calesti in unt sau sa-l asezi pe gratar cu putin ulei si suc de lamaie si sa-l savurezi. Sparanghelul este mai mult decat nutritiv. Este o sursa foarte buna de vitamina A si C, are potasiu din belsug, fier si calciu.
Dieta de primavara
Mai se spune ca este luna florilor. Asa ca pe lista cu alimente ale lunii mai trecem cu bucurie florile de soc. Aroma fina si delicata a florilor de soc anunta socata facuta in casa cu miere si lamaie, cu un bob de drojdie ca sa ciupeasca la limba, dar si prajiturile cu soc (promit cateva retete, curand) si, mai presus de toate, bucuria de a culege cu mana ta cateva gramajoare de soc pe care sa le usuci in balcon si sa le pui bine, la racoare, in camara, ca leac pentru racelile din iarna viitoare. Tot printre folile lunii s enumara si florile de salcam. Bune pentru facut clatite, dulceata si pentru mierea albinelor. Mierea de salcam este una dintre cele mai aromate si mai fine.
In lista alimentelor lunii se afla si mazarea noua. Nimic nu se compara cu mazarea proaspata pe care ai muncit sa o scoti din teaca. Dulceata boabelor verzi este fara egal. Nu lasa sa treaca luna mai fara sa faci o supa de teci de mazare, fara o mancare de mazare scazuta cu mult marar si putina telina sau fara un sote de mazare cu friganele alaturi.
Luna mai este luna in care o sa gasim primii dovlecei de gradina. Nu uita dovleceii in floare care pot fi copti usor la cuptor cu putin ulei si mancati cu sos de usturoi sau cu sos de marar. Dovleceii raman in lista cu preferinte pana tarziu in septembrie.
Spre finele lui mai, o sa avem si primele fructe adevarate: capsuni, caise si nectarine. Ar trebui trecute pe lista si fructele de agris. Fie ca sunt verzi, fie galbui, fie rosii agrisele sunt un rasfat pe care l-am uitat, dar de care trebuie sa-ti aduci aminte exact in aceasta perioada. Sunt fructe sanatoase, dulci-acrisoare, bogate in vitamine din grupul B, A si C, pline de saruri minerale, sodiu, fosfor, potasiu si calciu. Excelente pentru proprietaile laxative si diuretice, agrisele sunt adevarate pilule de vitamina C concentrata si usor asimilabila.
Trei alimente vitale copiilor, primavara
Ce mai mancam in luna mai? Este inceputul sezonului pentru vinete si fennel. Adaugam afinele de padure si zmeura. Ramane in lista salata verde si spanacul, apar ardeii de gradina si spre finalul lunii cartofii noi. Raman in lista ceapa verde, loboda si stevia, dar si ridichile. carnea de rata si cea de miel sunt printre preferatele lunii. Este foarte bun incepand din acest moment tonul si sardinele. Nu uita de icre si lasa pe litsa cu alimente de sezon lamaile si portocalele. mai alev morcovii si telina noua, delicioase si pline de aroma. Dintre verdeturile aromate nou intrat este tarhonul. Mararul, leusteanul si patrunjelul sunt deja pe lista, de luna trecuta.