Condițiile din societatea în care trăim au făcut ca tot mai multe familii să aleagă să aibă doar un singur copil. Se estimează că aproximativ 28% dintre copii cresc fără frați și aceasta este o tendință ascendentă în multe țări. Cu toate acestea, trebuie să ținem cont de faptul că nevoile copilului singur la părinți sunt mai speciale.
Copilul singur la părinți are o serie de avantaje datorită faptului că nu are frați. De exemplu, tot timpul și atenția părinților sunt investite în el. În plus, deoarece există mai puțini membri în familie, resursele economice disponibile sunt, de obicei, mai mari și există acces la o calitate mai bună a vieții. Cu toate acestea, există și o serie de dezavantaje care trebuie luate în considerare la educarea copilului singur la părinți.
Ce nevoi are copilul care nu are frați?
Nevoia de contact cu alți copii
Este adevărat că în primii ani, copiii beneficiază cel mai mult de contactul cu adulții. Cu toate acestea, de la vârsta de trei sau patru ani, micuții încep să interacționeze între ei.
► Citește și: Bebelușul de 18 luni nu-și împarte jucăriile cu ceilalți copii. Ce este de făcut?
Copiii care cresc cu frați au mai multe oportunități de a dobândi și de a exersa abilități sociale. Prin urmare, este important să-i asiguri copilului tău contactul frecvent cu alți copii. Activitățile extrașcolare, petrecerea timpului cu verișorii sau prietenii în afara sălii de clasă sau pur și simplu jocul cu alți copii în parc sunt activități benefice.
Nevoia de spațiu pentru dezvoltare
Copilul singur la părinți tinde să stabilească legături strânse cu părinții lui, care, uneori, se pot limita la supraprotecție.
Dacă ai doar un singur copil, trebuie să ții cont de faptul că el trebuie să-și dezvolte autonomia și încrederea în sine. Pentru a face acest lucru, nu trebuie să-i rezolvi toate sarcinile, ci mai degrabă să-l înveți să și le îndeplinească singur. El are nevoie de spațiu pentru a-și dezvolta responsabilitatea, pentru a face greșeli și pentru a învăța. Dacă atenția pe care o primește este excesivă, îl privezi de această oportunitate.
► Citește și: Copilul tău e supărat că nu are frați sau surori? Cum să îl ajuți să depășească această dezamăgire
Nevoia de impunere a limitelor
Micuțul tău trebuie să crească cu limite sănătoase și consistente. Copilul singur la părinți primește, de obicei, tot ce își dorește, iar părinții cedează dorințelor lui și nu există moment în care copilul trebuie să se confrunte cu alte opinii sau nevoi ale altor oameni.
Prin urmare, copilul singur la părinți crește simțind că este centrul universului pentru că acasă, într-adevăr, este. Problema apare atunci când iese în lumea reală și se împiedică de faptul că trebuie să învețe să tolereze frustrarea, să negocieze și să accepte și lucruri negative.