Sari la conținut

Ce putem face pentru a avea copii mai înalți? Medic endocrinolog: "Poate suna ciudat, dar..."

Ne dorim ca ai noștri copii să nu fie scunzi și suntem gata să îi dăm la orice fel de sport, pentru a-i ajuta să crească în înălțime, dar ceea ce mulți dintre noi nu știm este că primii ani sunt esențiali, în creșterea și dezvoltarea corespunzătoare.

Primele 1000 de zile au un rol major în dezvoltarea ulterioară a copilului si adolescentului
, susține medicul Bogdan Pascu, specialist în endocrinologie pediatrică. O analiză la nivel mondial încă există 450 milioane de copii cu statură joasă influențabilă de această perioadă.

Citește și Calculează ce înălţime va avea copilul tău când va fi mare

„Primele 1000 de zile de viață, adică perioada de la concepție până la vârsta de 2 ani sunt ca o <fereastră de aur>. În acest timp, creierul și corpul se dezvoltă mai repede decât în orice altă perioadă, formându-se anumite conexiuni între neuroni care vor afecta coeficientul de inteligență al copilului, iar oasele cresc pentru a determina înălțimea lui din viitor”, scrie dr. medicul Bogdan Pascu, specialist în edocrinologie pediatrică și tulburări de creștere.

Potrivit medicului, malnutriția în acești primi ani de viață poate provoca daune ireversibile.

„Semnul cel mai vizibil al lipsei de nutrienți esențiali este încetinirea în creștere, atunci când un copil este mult mai mic decât ar trebui să fie pentru vârsta lui. O analiză recentă arată că la nivel mondial încă există 450 milioane de copii cu statură joasă influențabilă de această perioadă, deși procentele sunt într-o continuare scădere. Calea pe care o va lua lumea va depinde în mare măsură de sărăcie, politici și filantropie”, explică dr. Pascu.

Citește și Ghidul de monitorizare a creşterii şi a dezvoltării bebeluşului. Ce este monitorizarea şi de ce este atât de importantă

De ce suferă copiii de malnutriție


În consecință, medicul susține că „mulți copii suferă de malnutriție NU din cauza lipsei de hrană, ci mai degrabă din cauza lipsei de alimente adaptate vârstei și bogate în micronutrienți”.

„Ce este însă important pentru noi, ca părinți, să înțelegem din evoluția creșterii din ultimii 20 de ani? Avem dovada clară că intervenții simple, cum ar fi distribuirea de alimente îmbogățite cu vitamine, de suplimente cu fier femeilor însărcinate și educarea părinților cu privire la obiceiurile alimentare sănătoase, s-au dovedit a fi de ajutor. Foarte important pentru părinți este să conștientizeze că mulți copii suferă de malnutriție NU din cauza lipsei de hrană, ci mai degrabă din cauza lipsei de alimente adaptate vârstei și bogate în micronutrienți. Poate suna ciudat, dar...trebuie să mâncam mâncare adevărată!”, concluzionează specialistul.

Dr. Bogdan Pascu este medic specialist Endocrinologie Pediatrică, având competență de Ecografie Endocrină. Are o vastă experiență în tulburări de creștere, obezitatea infantilă, patologii pediatrice pituitară, tiroidiană și suprarenală, tulburări ale pubertății.

Este Membru al Societății Europene de Endocrinologie Pediatrică și al Asociației Americane de Endocrinologie precum și al Societății Române de Endocrinologie.
 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!