Indiferent de varsta pe care o are copilul, daca isi insuseste ceva care nu i se cuvine, si isi baga o jucarie de la gradinita in buzunar sau „ia” o jucarie din magazin, ti se face un gol in stomac si te apuca ameteala, neputand sa concepi ca tocmai copilul tau face asta. Dar un incident izolat de furt nu inseamna ca cel mic va avea un viitor infractional. Disciplina ferma si constanta poate preveni ca furtul sa devina un obicei.
De ce fura copii
Hai sa vedem pentru inceput care este psihologia din spatele furtului copiilor. Nu este neobisnuit ca un prescolar sa isi insuseasca bunurile altora. La varsta asta, ei nu au o intelegere profunda a faptului ca a fura ii afecteaza pe ceilalti si nu este bine sa faci asta. Prescolarii trebuie invatati ce inseamna empatia si cum furtul ii poate afecta pe ceilalti, ce inseamna proprietatea cuiva si cum trebuie respectata.
Copiii din scoala elementara si cei de gimnaziu se lupta adesea cu controlul impulsurilor. Ei de multe ori isi pun cate un obiect in buzunar fara sa se gandeasca la consecinte. Mai tarziu isi dau seama ca au facut ceva gresit si vor incerca sa isi acopere urmele. Pentru asta este posibil sa inceapa sa minta ca sa isi ascunda greselile. La varsta aceasta sunt esentiale lectiile de control al impulsurilor care le vor arata cat de bine este sa se gandeasca de doua ori inainte de a face ceva si ce beneficii pot avea de pe urma gandirii profunde.
Elevii de liceu pot fura pentru ca este „cool”. Din pacate, de multe ori sunt presati de cei din grup sa fure din magazine sau sa fure bani din gentile altor colegi de la scoala. Alteori fura pentru a avea lucruri frumoase pe care altfel nu si le-ar putea permite. Iar unii tineri fura pentru a se revolta impotriva autoritatii. La aceasta varsta, este posibil sa aiba probleme cu legea daca nu sunt rezolvate din timp tendintele de furt.
Citeste care sunt cele mai eficiente masuri de disciplina in functie de varsta.
Uneori este posibil ca problemele emotionale sau de sanatate mintala sa contribuie la problemele de comportament cum ar fi furtul. Un copil care este afectat de divortul parintilor de exemplu poate incepe sa actioneze aiurea. Sau un copil care se lupta cu depresia poate folosi furtul ca o cale de a face fata emotiilor. Problemele de comportament pot contribui la impulsivitate si la lipsa remuscarilor.
Strategii disciplinare pentru combaterea furtului
Indiferent daca copilul a adus acasa niste lucruri pe care pretinde ca le-a primit cadou, sau ca l-ai prins furand din magazine, modul in care vei trata problema va influenta probabilitatea ca el sa fure din nou. Cu alte cuvinte, ceea ce vei face acum il va face pe copil sa isi dea seama cat de grav si de rau este sa fure sau ii va arata ca nu este o problema „chiar atat de mare”.
Ca prima regula este sa eviti sa il faci de rusine pentru ca asta poate inrautati lucrurile. In loc de asta urmeaza aceste strategii de disciplina pentru a pune stop furtului:
Pune accent pe onestitate – discutiile frecvente despre onestitate si sinceritate pot preveni cu eficienta minciuna si furtul. Intotdeauna imblanzeste conescintele faptei daca a spus adevarul si lauda-l daca este cinstit in legatura cu greselile lui.
Invata-ti copilul sa respecte proprietatea – ajuta-l pe cel mic sa inteleaga termenul de proprietate facandu-l responsabil pentru bunurile lui. De exemplu, vorbeste-i despre importanta de a se purta cu grija cu jucariile lui. Creeaza reguli legate de respect si invata-l sa ceara intotdeauna lucrurile daca vrea sa le imprumute de la altcineva. Discuta importanta de a avea grija de lucrurile imprumutate si de a le returna proprietarului.
Returneaza bunurile furate – daca il prinzi pe copil cu lucruri furate, este important ca copilul tau sa returneze lucrurile furate si sa ceara scuze victimei. Ajuta-l pe copil sa scrie o scrisoare in care isi cere iertare si mergi cu el cand duce lucrurile inapoi. Pentru unii copii, simpla recunoastere a faptului ca a furat si a da lucrurile inapoi este o masura eficienta care va rezolva problema.
Strategii viitoare pentru rezolvarea problemelor – lucrand impreuna la strategii pentru rezolvarea problemelor veti reduce eventualitatea incidentelor viitoare de furt. Vei fi poate nevoita sa indepartezi tentatiile pentru o vreme. De exemplu, nu ii permite copilului tau de 13 ani sa mearga cu colegii lui la magazine. Sau poate vei fi nevoita sa il inveti pe cel mic sa isi controleze impulsurile inainte de a merge la o petrecere cu alti copii.
Cand sa cauti ajutor profesionist
Daca furtul continua sa fie o problema in ciuda strategiilor de disciplina, este important sa cauti ajutor profesionist. Un psiholog poate identifica cauzele ascunse ale furtului si te poate ajuta pe tine si pe copilul tau sa instituiti strategii si reguli care sa il opreasca de la furt. Este important sa rezolvi problemele legate de furt cat mai repede si sa previi degenerarea problemei intr-un comportament infractional.