Sari la conținut

Ce sa faci in cazul vatamarii ochiului

Cred ca una dintre cele mai mari spaime pe care le am in legatura cu joaca pe afara a copilului este sa nu se loveasca la ochi, sa nu ii intre ceva si sa ii fie afectata vederea. Ochiul este o zona foarte sensibila, iar vatamarea lui poate provoca leziuni pe viata. Din fericire, de cele mai multe ori accidentele sunt minore si necesita doar cateva zile de recuperare.

Oricum, este bine sa recunoastem severitatea unei leziuni oculare si sa stim ce trebuie facut.

Leziuni si probleme oculare date de traume:

Zgarietura ochiului (abraziune corneana)

Cele mai des intalnite cauze ale abraziunii suprafetei ochiului sunt loviturile in ochi sau frecarea ochilor cand un corp strain este prezent, cum ar fi praf sau nisip. Abrazunile corneene sunt foarte inconfortabile si cauzeaza roseaza si sensibilitate la lumina.

Laceratii corneene

Laceratiile ochiului sunt de obicei urgente. Nu ai sta pe ganduri si mergi imediat la medic cu copilul. Daca stii ca ceva i-a zgariat ochiul, este foarte important sa mergi la oftalmolog sau la urgenta si sa ii dea primul ajutor. Zgarieturile, chiar si minore, pot sensibiliza ochiul la infectia cu bacterii sau fungi. Anumite bacterii si fungi pot intra in ochi prin intermediul zgarieturii si pot face ravagii. Se poate ajunge chiar la orbire. Pericolul este cu atat mai mare cu cat ceea ce i-a zgariat ochiul este murdar sau contaminat.  Ca exemple comune pot fi unghiile bebelusului sau ramurile copacilor.

Daca copilul are un ochi zgariat ai grija sa nu se frece, insa nu face acest lucru prin aplicarea unui bandaj. Bacteriile adora locurile intunecate si calde pentru a prolifera, iar un bandaj le ofera mediul perfect. Pune-l sa inchida ochiul si lipeste peste el o protectie de ochi (merge si un pahar de carton). Mergi imediat la doctor cu copilul.

Penetrarea ochiului sau obiecte straine in ochi

Daca un obiect strain cum ar fi aschii de metal sau un carlig de pescuit ii intra in ochi, mergi de urgenta la cel mai apropiat spital. Poti face si mai mult rau incercand sa indepartezi obiectul.

Pune-i o protectie peste ochi si mergi cu el la spital.

Chiar daca aschiile de metal sunt foarte mici si nu au penetrat in interiorul ochiului, ele se pot opri in cornee si formeaza rapid rugina si o cicatrice. Mergi imediat la medic sa ii extraga aceste aschii.

Substante caustice in ochi (arsura chimica)

Unele substante ard si inteapa dar nu provoaca leziuni pe termen lung, altele insa pot provoca probleme serioase. Substantele chimice sunt foarte diverse si au efecte diferite:

Acid. Ca regula generala, acidul cauzeaza roseata si arsura, dar se poate spala destul de usor.

Alcaline. Unele substante care sunt alcaline (baza) sunt mai periculoase dar nu par deoarece nu cauzeaza durere imediata si roseata ca acidul. Unele exemple de substante alcaline sunt substantele de curatat cuptorul, de curatat WC-ul si chiar praful de creta.

Expunerile chimice si arsurile sunt de obicei cauzate de o cantitate de lichid care iti intri in ochi. Dar substantele pot ajunge in ochi si in alte moduri, de exemplu daca copilul isi freaca ochii si transfera substante chimice de pe maini in ochi sau daca sta langa tine cand iti dai cu fixativ pe par.

Daca ii intra o substanta in ochi, pune-i capul la chiuveta sub robinetul cu apa calduta pentru aproximativ 15 minute. Lasa pur si si simplu sa ii curga apa pe fata.

Mergi apoi la urgenta si vezi ce este de facut, mai ales daca ochiul este rosu si are privirea incetosata. Trebuie sa spui exact medicului ce substanta i-a intrat in ochi.

Ochi vanat

Ochii vineti sunt traume de intalnite ale ochilor si se trateaza cu un pachet de gheata pentru a reduce inflamatia.

Umflarea ochilor

Umflarea ochilor, pleoapele umflate sunt un semn ca cel mic  fost lovit puternic in ochi, de exemplu cu o minge. Cel mai bun tratament este aplicarea de gheata.

Citeste si cum depistezi problemele oftalmologice ale copilului. 

Hemoragie subconjunctivala (sangerarea ochiului)

Aceasta leziune arata mai rau decat este in realitate. O hemoragie subconjunctivala implica scurgerea unei cantitati de sange dintr-unul sau mai multe vase de sange care se afla intre albul ochiului si invelisul lui transparent.

Hemoragia subconjunctivala poate aparea si de la o lovitura usoara. Poate fi limitata la o zona a ochiului, sau se poate extinde in tot ochiul, facand ca albul ochiului sa para rosu aprins.

Nu doare si cauzeaza pierderea vederii, nici macar temporala. Nu este necesar nici un tratament. De-a lungul catorva saptamani, sangele se va drena si ochiul isi va recapata aspectul normal.

Irita traumatica

Irita traumatica este o inflamare a partii colorate a ochiului din jurul pupilei si apare in urma unui traumatism al ochiului. Irita traumatica are nevoie de tratament si, chiar si cu tratament medicamentos, exista riscul pierderii acuitatii vizuale.

Hifema si fracturile orbitale

O hifema este o sangerare in camera anterioara a ochiului, spatiul dintre cornee si iris. Fracturile orbitale sunt fisuri sau fracturi ale oaselor fetei care inconjoara ochiul. Amandoua sunt urgente medicale si sunt cauzate de lovituri puternice in ochi de la fotbal, hochei sau batai.

Ce sa faci in cazul leziunilor oculare

  • Contacteaza medicul imediat. Daca nu poti suna un medic mergi la urgenta.
  • Cei mai multi oftalmologi au numere de urgenta pentru cazuri de vatamari oculare.
  • Daca este un caz grav de penetrare a ochiului sau daca ochiul a iesit din orbita, mergi imediat la urgenta cu copilul sau cheama salvarea, nu mai suna pe nimeni.
  • Mentioneaza-i doctorului daca copilul poarta sau nu ochelari.
  • In functie de tipul de leziune medicul va spala ochiul cu apa sau solutie salina. In situatile mai serioase, poate fi nevoie de operatie.
  • Trateaza toate leziunile oculare ca urgente potentiale si nu ezita sa mergi la medic imediat. Nu te juca cu vederea copilului. 

Sursa foto: hepta.ro

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!