Sari la conținut

Ce să faci și ce să nu faci dacă micuțul tău nu are prieteni la școală

Ziua în care copilul tău vine acasă de la școală și îți spune că nu are niciun prieten nu este doar un moment dureros, ci și o problemă cu adevărat dificilă pe care trebuie să o rezolvați împreună.

Odată cu reîntoarcerea copiilor la școală, mulți părinți se confruntă cu situații în care prichindeii lor nu reușesc să lege legături de prietenie cu colegii de clasă. Potrivit expertului în psihologie educațională, dr. Clare Daly, există lucruri pe care părinții le pot face, dar și lucruri pe care nu ar trebui să le facă pentru a-și ajuta copiii să își facă prieteni noi.

Iată despre ce este vorba:

Nu suna la școală pentru a-ți muta copilul la altă clasă

Dr. Clare Daly a spus că nu ar trebui să suni niciodată la școală și să le ceri să-ți mute copilul la o altă clasă, dacă micuțul nu este în aceeași clasă cu prietenul lui cel mai bun.

► Citește și: Cum ajutăm copilul să se acomodeze la începutul școlii

„Copilul își poate faci alți prieteni, plus că există motive pentru care copiii au fost repartizați la clasa respectivă. Va fi o mare oportunitate pentru copilul tău de a începe conversații cu ceilalți copii”, spune Dr. Clare. Ea a mai spus că, dacă între micuțul tău și cel mai bun prieten al lui există o relație strânsă, prietenia lor va continua și în afara clasei.

Nu îți face griji dacă vechii prieteni ai copilulului tău își fac prieteni noi

Dr. Clare a precizat că „Poate fi foarte dificil pentru copilul tău dacă cel mai bun prieten al său și-a făcut un nou prieten în timpul vacanței de vară și piciul tău se simte neglijat.”

Ea a spus că ar trebui să îți încurajezi copilul să-și creeze un cerc de prieteni, în loc să se limiteze la un singur prieten.

► Citește și: Cum încurajezi un copil care este mai retras

Plănuiește întâlniri pentru joacă

Dr. Clare menționează că, în situația în care copilul tău devine supărat în legătură cu pierderea vechilor prieteni, poți să faci ceva pentru a-l ajuta. Ea spune că îi poți invita pe prietenii sau colegii lui pentru a se juca împreună sau să-i încurajezi să participe la activități după școală.

De asemenea, trebuie să-ți încurajezi copilul să facă noi activități, iar acest lucru nu numai că îl va face mai fericit dacă găsește lucruri de care se bucură, ci îl va ajuta și să fie în preajma celorlalți copii.

► Citește și: Care este diferența dintre un copil timid și unul introvertit?

Când copilul tău spune „nimeni nu mă place”

Frazele precum „Nimeni nu mă place” sau „Nu-mi place nimeni” ar putea proveni din nesiguranța cu care se confruntă copilul.

Amintește-ți că pentru a-ți face prieteni noi este nevoie de timp. Copiii trebuie să se cunoască între ei. Procesul poate fi dificil doar dacă micuțul tău este timid.

Sursa

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!