Sari la conținut

Ce sa nu-i spui niciodata copilului tau

Sunt foarte multe lucrurile pe care copilultau trebuie sa le auda de la tine, dar tot atat de multe sunt cele pe care nu trebuie sa le auda si, implicit, tu ca parinte nu ai voie sa i le spui indiferent cat esti de suparata, de nervoasa sau de nemultumita de copilul tau.

Si nu ai voie sa spui aceste lucruri pentru ca spuse provoaca traume, spaime si dor. In plus exista riscul ca cel mic sa nu inteleaga nici ca esti suparata, nici ca esti nervoasa si ca cele spuse de tine sunt doar vorbe si atat. Aici gasesti si alte expresii si vorbe pe care nu trebuie sa le spui copilului tau.

Trebuie sa poti mai mult. Se intampla ca un parinte sa fie frustrat de faptul ca baiatul sau fata sa nu-si da toata silinta sa rezolve anumite probleme, dar aceasta afirmatie are un impact negativ. Mai bine ii spui ca trebuie sa se straduiasca mai mult aratandu-i cum poate face asta.

"Intotdeauna" sau "niciodata". Nu folosi aceste cuvinte. Suna radical, fara replica, fara toleranta. Mai bine gaseste formule mai blande sau solutii de compromis. "O sa mai vorbim despre asa", "O sa vedem daca se poate...", "O sa incercam impreuna, numai daca..." sau conditioneaza "O sa capeti jucaria, daca ...". Nu generaliza! Nu spune "intodeauna faci numai prostii". Mai bine incearca: "De fiecare data cand nu ma asculti se intampla sa...". Ideea este de a-i lasa copilului mereu alternative, de a lasa usi deschise si de a gasi alternative.  

Esti cel mai bun la fotbal sau la muzica. Poate parea un lucru extrem de bun sa-l incurajezi pe cel mic in aceasta maniera, insa el va simti pe de o parte o mare presiune asupra sa si ii va fi teama sa mai incerce si alt domeniu pe langa cel in care deja se descurca foarte bine, de teama ca rezultatele nu vor fi pe masura. In plus ii poti induce ideea ca ceea ce face este perfect, in conditiile in care poate sa apara mereu cineva care sa faca mai bine ceea ce face copilul tau. Cand ii spui "esti cel mai bun..." il lasi sa inteleaga ca nu mai are rost sa se straduiasaca in plus si ca atins performanta. Ceea ce nu este deloc bine.

Nu faci bine, lasa-ma pe mine.  L-ai rugat de copil sa amestece in supa sau crema de pe aragaz, sa impatureasca hainele sau orice alta treaba casnica. Bineinteles ca nu va sti din prima cum sa pocedeze corect, dar nu trebuie sa-i specifici acest lucru in mod evident. Daca ii spui ca greseste, data viitoare nu va mai dori sa incerce. Lasa-l sa procedeze asa cum stie, in cazul in care nu te deranjeaza prea mult, sau spune-i: "Uite, hai sa-ti arat cum m-a invatat si pe mine mama mea sa fac acest lucru cand eram copil". Nu te arata superioara in fata copilului tau. Fii ghidul si mentorul lui.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!