Miscarea, imbunatatirea capacitatilor proprii, concurenta cu ceilalti, participarea la evenimente sportive ce produc emotii, tensiuni si reusite, atatea motive pentru care copiii sunt pasionati de sport… Dar, fie ca este linistitor sau competitiv, sportul trebuie sa fie intotdeauna o placere, practicat in deplina libertate.
Sa se simta bine in corpul sau in mintea sa, sa simta ca ii creste increderea in sine, sa-si dezvolte gustul pentru efort, sa invete sa-i respecte pe ceilalti, iata cateva castiguri pe care sportul le distribuie din abundenta. Antrenament, disciplina si competitie, toate astea sunt acceptate cu bucurie, deoarece jocul este regula care ii pune in miscare pe micutii sportivi.
Ce sport sa alegem?
Alegerea activitatilor se efectueaza in functie de natura si gusturile tanarului. Un copil timid va prefera poate karate pentru a invata sa se apere, un indragostit de natura va prefera echitatia, bicicleta, escalada, skiatul, piscina sau canoe…Din contra, un tanar un pic nesigur sau un pic mai solid poate sa viseze sa devina alergator de maraton, sport ce-l va face sa se simta lejer si vivace. O fata sau un baiat care arata nevoia de a se consuma si de a se autodepasi se va indrepta catre atletism. Altii pot prefera activitati care le permit sa se dezvaluie judo, ski sau surf. Altii, numerosi, prefera sportul de echipa, fotbal, baschet, handbal sau volei, din cauza ambiantei, a spiritului de solidaritate si a dorintei de a castiga, ceea ce sunt factori foarte motivanti pentru a se angaja in aceste discipline.
Cand incepem?
Varsta ideala pentru a incepe un sport? Este posibil sa inceapa foarte devreme o activitate: bebelusii inotatori sunt cel mai stralucit exemplu. Ii vedem pe micutii cavaleri in varsta de numai un an foarte stapani pe situatie. In acest caz nu este vorba atat de practicarea un adevarate activitati fizice, deoarece motricitatea si capacitatea de coordonare si de sincronizare a copilului nu sunt inca desavarsite (de exemplu, la mai putin de 5 ani, un copil este rar in stare sa practice inotul fara colac), cat de faptul ca se familiarizeaza cu o activitate, se adapteaza cu usurinta unui mediu (acvatic, de exemplu), invata sa-si coordoneze corpul (cu ajutorul dansului, de exemplu) sau invata contactul cu ceilalti, sa se ocupe de un ponei sau sa imparta un teren de mini-tenis… Alte invataturi care, daca sunt deprinse si stranse cu placere, favorizeaza cresterea increderii in sine si comunicarea cu ceilalti.
Incepand de la 6-7 ani, capacitatile fizice ale copilului ii permit sa practice cu adevarat un sport. Intre 7 si 13 ani, capacitatile de invatare ale tanarului sunt excelente: memoria ii functioneaza bine, supletea, tinta, simtul echilibrului nu cer decat sa progreseze. Capacitatile de rezistenta (aerobic) nu sunt mai putin ridicate decat la un adult.
Astfel, daca observatiile facute in preajma copiilor au demonstrat ca tinerii intre 7 si 11 ani au mari capacitati in coordonarile motrice, intre 9 si 10 ani, copilul manifesta un interes crescut pentru rezultatele activitatii sale fizice. El descopera cat valoreaza sportul. Este deasemenea o perioada in care isi canalizeaza emotiile – dominatie, opozitie, agresivitate. Dar doar incepand de la 11 ani se arata capabil sa proiecteze in viitor obiective de atins. Trebuie asteptata perioada adolescetei pentru ca procesul de maturizare se accelereaza considerabil. Echilibrul psihic se instaleaza, personalitatea se modeleaza, se stabileste integrarea sociala. Munca in forta devine eficace. Este, in anumite categorii de sport, varta performantei maxime.
Fetele se dezvolta mai devreme decat baietii, astfel se explica faptul ca unele ating de tinere inaltimile ierarhiei mondiale. Astfel sunt de vazut Martina Hingis, campioana la 16 ani, Surya Bonaly, la 15 ani, Nadia Comaneci, la 14 ani, Fu Mingxia, la 13 ani…
Unde practicam sportul?
Parcul cel mai apropiat, strada, terenurile virane, scoala, dar deasemenea cluburile si asociatiile sportive, locuri privilegiate pentru a beneficia de un suport urmarit si de sfaturi potrivite de la educatorii sportivi. Pentru a obtine un permis sunt necesare o fotografie de identificare, un acord parental si un certificat medical de aptitudine pentru sport. Bineinteles exista si o cotizatie anuala sau lunara de platit. Se organizeaza sejururi sportive si cantonamente.
Cat de des?
Pentru cei mai tineri, mai putin de patru ore in afara orelor de curs. Daca timpul acordat sportului este foarte important, el trebuie neaparat sa se deruleze sub supravegherea unor cadre sportive, cu acordul parintilor si cu un control medical inainte, pentru a preveni pericolele pe care o activiate prea intensa sau prost adaptata le poate produce.
Cateva reguli de respectat pentru a fi in forma:
- Alimentarea cu zaharuri usoare in timpul efortului muscular, cu o hrana sanatoasa, echilibrata, consumarea a 1.5 l de apa pe parcursul unei zile, un somn regulat si reparator, ascultarea semnalelor corpului pentru a nu-l surmena, evitand astfel caderile si accidentele, antrenamentul regulat, progresul in functie de capacitati si de potentialul de energie pe care il are,
- Pentru a reduce riscurile, trebuie sa fie foarte atent la sfaturile educatorilor si antrenorilor sportivi,
- Eficacitatea sportului depinde de practica sa regulata, de o incadrare a alegerii sportului si de o viata sanatoasa.