Sari la conținut

Ce trebuie să știe părinții despre boala Kawasaki și legătura cu COVID-19

În timpul pandemiei de COVID-19, mulți copii au dezvoltat o boală misterioasă numită acum sindromul inflamator multisistem la copii (MIS-C). Simptomele acestei boli includ febră, erupții cutanate, greață, vărsături și dureri abdominale.

Ce este boala Kawasaki?

Boala Kawasaki este o afecțiune rară care afectează în principal bebelușii și copiii mici. Conform profesorului de pediatrie generală și medicină pentru adolescenți la Universitatea Case Western Reserve, Lolita McDavid, această boală “provoacă inflamații (umflături și roșeață) la nivelul vaselor de sânge din tot corpul.”

Medicii nu știu exact ce cauzează boala Kawasaki, dar cred că ea apare atunci când sistemul imunitar reacționează excesiv la un declanșator necunoscut. „Reacția excesivă provoacă o inflamație necontrolată a vaselor de sânge”, spune Michael Chang, medic pediatru pentru boli infecțioase la Școala Medicală McGovern de la UTHealth din Houston.

► Citește și: Forma ușoară de COVID-19 la copii se poata complica. Iată care este simptomul care arată acest lucru, potrivit explicației unui medic

Dr. Chang mai spune că majoritatea cazurilor apar la copiii mai mici de 5 ani. Bărbații și persoanele de origine asiatică raportează o incidență mai mare a cazurilor Kawasaki și este posibil ca și genetica să aibă un rol important aici.

Simptomele bolii Kawasaki

Dr. Chang afirmă că simptomele bolii Kawasaki apar treptat. Dar, pentru ca un copil să fie diagnosticat cu această boală, trebuie să aibă febră de cel puțin cinci zile, plus patru dintre simptomele prezentate mai jos. Este important de reținut că simptomele nu trebuie să apară în același timp.

Umflarea mâinilor și picioarelor

Acest lucru poate fi însoțit de înroșirea palmelor și tălpilor, precum și a degetelor de la picioare.

Modificări la nivelul gurii

Unii pacienți au buze roșii, care pot sângera. Limba, gura și gâtul pot părea, de asemenea, iritate.

Înroșirea ochilor

Spre deosebire de alte infecții oculare, această roșeață nu vine cu drenaj.

Erupții cutanate și descuamarea pielii

Erupțiile pot apărea de obicei pe spate, burtă, brațe, picioare și zona genitală.

Umflarea ganglionilor limfatici, de obicei pe gât.

În cazuri extreme, boala Kawasaki poate afecta inima. „O complicație deosebit de importantă este că poate duce la deteriorarea arterelor, inclusiv a arterelor coronare, care alimentează chiar mușchiul inimii”, spune Daniel J. Penny, șef de cardiologie la Spitalul de Copii din Texas.

"Acest lucru are ca rezultat slăbirea peretelui arterial, astfel încât să poată dezvolta un așa-numit anevrism. Uneori se pot forma cheaguri în aceste anevrisme și pot bloca artera", ducând la un atac de cord.

► Citește și: Primul copil român bolnav de COVID-19, internat în stare gravă la ATI, în București. A dezvoltat și sindromul Kawasaki

Există o legătură între boala Kawasaki și COVID-19?

Poate coronavirusul provoaca boala Kawasaki, la unii copii? Majoritatea experților nu cred acest lucru.

Dr. Chang își susține teoria conform căreia unii adulți au, de asemenea, răspunsuri imune severe la coronavirus. Mai mult decât atât, el spune că, deși multe simptome ale sindromului inflamator multisistem pediatric se suprapun cu boala Kawasaki, există și unele diferențe mari.

“Pe masură ce învățăm mai multe despre această boală și suntem capabili să măsuram răspunsul imunitar, cred că ceea ce vom observa este că acesta este un sindrom separat de boala Kawasaki”, spune dr. Chang.

Sursa

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!