Sari la conținut

Cea mai mare greșeală a parentingului blând și cum poate fi ea evitată

În noua sa carte „The 5 Principles of Parenting: Your Essential Guide to Raising Good Humans”, Aliza Pressman, psiholog și co-fondator al unui Centru de Părinți din SUA, transmite părinților idei prețioase despre modul în care pot crește copii rezilienți, puternici pe interior, capabili să facă față provocărilor.

Dintre toate strategiile menționate, Aliza susține că un pas cheie îl reprezintă auto-reglarea sau capacitatea de a răspunde la experiențele negative într-un mod care este acceptabil din punct de vedere social.

„Modul principal în care sugarii și copiii învață auto-reglarea este prin co-reglare, adică prin relația pe care o are cu îngrijitorul și prin felul în care acesta răspunde la propriile lui provocări emoționale. O prezență caldă, o recunoaștere a suferinței și un ton calm al vocii, precum și modelarea propriului proces de calmare – sunt cei mai buni pași pe care îi putem face pentru a ne învăța copiii să se auto-regleze emoțional.

Citește și Transformă eșecul în succes. 4 moduri prin care să îți înveți copilul că eșecul poate fi, de fapt, adevăratul succes

„Prin împărtășirea sentimentului nostru de calm cu copiii noștri, îi învățăm încet cum să se regleze singuri atunci când simt o posibilă amenințare”, spune ea.
Din păcate, însă, parentingul blând este adesea prost înțeles și din punctul de vedere al autoreglării. Părinții tind să își ascundă sentimentele negative, mimând propria fericire. Aliza ne învață, însă, contrariul: copiii pot face față sentimentelor mai puțin plăcute pe care noi le simțim, atâta timp cât noi le recunoaștem în fața lor și cât ei sunt martori la procesul nostru de autoreglare emoțională.

Spre exemplu, să îi spui copilului: Sunt furios acum și asta mă împiedică să mă concentrez la ceea ce am de făcut. Lasă-mă, te rog, câteva secunde să mă calmez și apoi încerc să revin la ceea ce am de făcut! – transmite acestuia că furia este o emoție normală ce poate fi gestionată cu ușurință, mai ales dacă este recunoscută.

Asta nu înseamnă că îi spui copilului toate gândurile tale, ci doar că acorzi atenția cuvenită emoțiilor tale și experiențelor, astfel încât să nu le proiectezi într-un mod nepotrivit asupra copilului, adaugă ea.  

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!