Te-ai întrebat vreodată de ce copilul tău este fascinat de aruncarea sau ascunderea lucrurilor? De ce se înfășoară în straturi de haine sau aliniază jucăriile? Dacă ți se par niște acțiuni fără sens, vei fi surprins să afli că în acele momente copilul tău dezvoltă modele cognitive care îl ajută să înțeleagă lumea și abilități cheie pentru viața de adult. Se numește ”joc schematic” și este o noțiune extrem de importantă în educația timpurie.
Recunoașterea schemelor de joc atunci când ele se întâmplă permite părinților sau educatorilor să înțeleagă mai bine personalitatea și preferințele copiilor, dar mai ales să extindă dezvoltarea cognitivă prin introducerea a noi elemente de învățare. Deoarece copilul este profund interesat, va fi foarte implicat și va face progrese în dezvoltarea gândirii.
E timpul să descoperim care sunt cele 8 scheme de joc ale copiilor și cum putem susține învățarea și autoreglarea acestora încurajând și dezvoltând acțiunile repetitive în care cei mici se angajează.
1. Orientarea
Știi momentul acela în care copiii încep să stea cu capul în jos sau să-și îndrepte privirea într-o anumită direcție? Ei bine, atunci explorează schema de orientare. Chiar în acele momente încep să descopere lumea din diferite perspective, să perceapă lucrurile din diferite unghiuri și să experimenteze poziționarea în spațiu.
Dacă vrei să susții dezvoltarea acestei scheme, mergeți împreuna de-a lungul pereților, coborâți dealuri, urcați trepte și încercați orice mișcare îi poziționează la diferite înălțimi sau în poziții diverse față de obiecte și clădiri.
2. Aranjarea
A început deja să aranjeze jucăriile în linie sau să petreacă tot mai mult timp ordonând obiecte de diverse forme? Tocmai explorează schema de aranjare. Această schemă stă la baza multor sarcini în viața sa de adult, de la aranjarea datelor într-un tabel și crearea de modele matematice, la organizarea gândurilor.
Vă puteți juca cu diverse colaje sau puteți aduna scoici, pietricele sau bețe în grădină pentru a crea un model simetric cu ele. Aceste activități îi permit copilului să fie și creativ în timp ce dezvoltă schema aranjării.
3. Traiectoria
Bebelușului tău îi place să-și arunce mâncarea în mod repetat de pe scaunul înalt sau să arunce lucruri din cărucior? Ei bine, pentru el este interesant unde ajung acele lucruri și cum se mișcă ele în spațiu. Aceste încercări timpurii de înțelegere și manipulare a traiectoriei se dezvoltă în abilități mai avansate de aruncare, prindere și lovire și, în cele din urmă, la condus mașina, jucat tenis și chiar…trimiterea de rachete pe Lună.
Pentru a încuraja dezvoltarea aceastei scheme, vă puteți juca cu mingea sau muta diverse obiecte pe masă, pentru a vedea unde ajung. Un titirez sau un yo-yo vor fi jucăriile perfecte.
4. Rotația
Sigur ai văzut copii care se învârt până amețesc sau până sunt opriți de cineva. Ei bine, asta pentru că dezvoltă schema de rotație. Pentru ei este fascinant să vadă cum lucrurile merg infinit în cerc, iar dacă vrei să explorezi dezvoltarea acestei scheme, jocul cu obiecte circulare este o activitate simpatică și amuzantă, atât pentru tine cât și pentru copil.
Schema de rotație pune bazele unor abilități interesante, de la înțelegerea câmpurilor magnetice rotative, până…la dans. Și când te gândești că totul începe la șase luni când aruncă o minge și o privește rotindu-se.
5. Cuprinderea
Această schemă este despre crearea limitelor și înțelegerea că orice se află în afara acestora - obiecte sau chiar idei - este o entitate separată. Dacă observi cum copilul încearcă să-și protejeze jucăriile punând o barieră în jurul lor sau pictează peste obiecte, el învață că unele lucruri pot fi împrejmuite și că nu totul este accesibil.
Desenarea unui cerc în care plasăm ochi, gură și nas pentru a-l transforma într-o față poate fi o activitate pe care să o găsească fascinantă și care îi poate dezvolta schema de cuprindere.
6. Învelirea
Acum copiii descoperă ce se întâmplă dacă învelesc un lucru sau dacă îl pun într-o cutie. Îl vor mai putea vedea sau atinge? Îl vor putea scoate de acolo? Se pot uita pe sub paturi, în dulapuri sau pot scăpa lucrurile în locuri puțin accesibile. Vor doar să vadă ce se întâmplă cu ele.
O idee de activitate pentru această schemă este o vânătoare de comori. Te poți juca cu simboluri și culori și poți lăsa copilul să descopere unde anume ai ascuns obiectele.
7. Transportarea
Dacă îți vezi copilul extrem de preocupat să mute lucrurile dintr-o parte în alta, înseamnă că explorează cu transportarea. Prin această schemă, ei își dezvoltă înțelegerea despre modul în care funcționează distanța și despre cum obiectele pot îndeplini anumite funcții dacă sunt așezate în anumite poziții. Mai mult, aceștia dezvoltă o înțelegere a călătoriilor și a cartografierii.
Ca activitate pentru această schema, poți implica copilul în treburile tale de zi cu zi: îl poți ruga să-ți aducă sau să ducă diverse lucruri sau să te ajute la gătit cu punerea ingredientelor dintr-un bol în altul. Vei crea o conexiune între tine și copil în timp ce dezvolți schema de transportare.
8. Conectarea
Prin practicarea schemei de conectare, copilul descoperă cum lucrurile pot fi puse împreună pentru a îndeplini un rol, dezvoltând astfel procese logice complexe. Dacă îi place să lipească lucruri sau să se joace cu Lego, e un semn că descoperă această schema de joc. Aici intră și deconectarea, deci dacă dărâmă imediat ce a construit este pentru că vrea să descopere și opusul.
Ca activități, puteți încerca Lego, puzzle-uri pentru copii cu personajele lor preferate sau desenatul în care să unească diverse puncte.
Jocul Schematic, una din tematicile Conferinței de Educație Timpurie
Parcă acum au mai mult sens acțiunile lui, care uneori fac un dezastru teribil în casa, nu? Orice schemă ai observa la copilul tău, este important să reții că fiecare copil este diferit și că unele scheme vor fi mai ușor de sedimentat, iar altele mai greu. Cu toate acestea, procesul de învățare în primii ani are loc prin descoperire și repetiție, iar acestea trebuie încurajate, atât acasă, cât și la creșă sau grădiniță.
Ți-ai dori ca educatoarele sau îngrijitoarele copilului tău să știe toate aceste lucruri interesante pe care tu tocmai le-ai aflat? Află că Jocul Schematic va fi subiectul unui training complet susținut de formatorul britanic Alexandra Chiorando, în cadrul Conferinței de Educație Timpurie, eveniment dedicat cadrelor didactice care lucrează cu copii între 0 și 10 ani. Accesul este GRATUIT pentru educatorii, învățătorii și profesorii din sistemul public, iar sesiunile de training vor fi susținute de formatori internaționali de renume.
Merită șă împărtășești vestea, nu crezi? Iată aici toate detaliile despre Conferința ce va avea loc între 24 și 30 octombrie la Timișoara, București, Suceava și Chișinău.