Consideri că este dificil să îți faci copilul să te asculte? Ești pe punctul de a-ți pierde răbdarea?
Dacă dai din cap să răspunzi afirmativ la întrebările de mai sus, suntem aici pentru a te ajuta!
Iată câteva sfaturi eficiente care te vor ajuta să te descurci în situațiile în care copilul este sfidător:
1. Arată-i că-l înțelegi
Una dintre primele greșeli pe care le-ai putea face ca părinte este să te împotrivești dorințelor copilului tău. Ai putea încearca în schimb să-i arăți că-i înțelegi doleanța.
Spune-i prichindelului tău că poți înțelege că joaca până târziu este atât de distractivă, dar, de asemenea, spune-i că este nevoie și de somn prin simple cuvinte cum ar fi "Da, știu că este atât de distractiv să ne jucăm, dar este distractiv și să mergem la culcare acum și să ascultăm povestea de noapte bună". Îmbrățișează-ți copilul și fă-l să simtă că ești de partea lui.
Nu îți pierde cumpătul și nu te enerva. Fii răbdătoare și fermă. Acesta este modul de a trata un copil sfidător.
2. Spune-i cum este corect să se comporte
Copilului tău trebuie să i se spună despre comportamentul său inacceptabil ori de câte ori este nevoie.
Dacă aruncă jucăriile în loc să le ridice, spune-i că "ne jucăm cu jucăriile, nu le aruncăm." Dacă prichindelul tău vrea să se așeze pe podea și să țipe, spune-i ferm și cu căldură că acest comportament nu este adecvat.
Asigură-te că îi spui întotdeauna copilului tău cum ai dori să se comporte în loc să-i impui să se comporte într-un anumit mod.
3. Stabilește niște limite
Stabilirea de limite este o modalitate mai ușoară pentru ca cel mic să respecte regulile.
Asigură-te că el știe ce are voie să facă și ce nu are voie să facă pentru a nu depăși limitele.
Oferă-i întotdeauna instrucțiuni clare, care sunt mai ușor de înțeles "Dacă nu îți place această legumă, mănânc-o repede și apoi poți savura sucul." În situația în care copilul este supărat pe fratele sau sora lui, spune-i ca nu este bine dacă îl/o lovește.
4. Să știi când să iei atitudine
Nimănui nu-i place să audă un "nu" tot timpul, în special copilul tău entuziast și independent. Află când trebuie să pui piciorul în prag și când este bine să renunți.
Spunând lucruri precum "bine, să ne jucăm mai mult astăzi, drept recompensă" îl va face pe copilul tău să înțeleagă că permiți comportamentul doar pentru "azi" și nu pentru fiecare zi. Permiterea copilului să mănânce uneori fără nici o asistență sau ajutor din partea ta îl va face să se simtă independent și responsabil.
5. Evită situațiile dificile
Ca părinte, știi deja unde și în ce circumstanțe copilul tău poate deveni sfidător.
Încearcă să eviți situațiile în care știi că cel mic nu te poate asculta. Acest lucru este valabil mai ales când ești în locuri publice unde cei din jur pot observa cu ușurință comportamentul copilului tău și reacțiile tale.
Gândește-te la soluții alternative și cum poți face față. În loc să te întâlnești cu familia la restaurant, de ce să nu faceți o întâlnire într-un parc din apropiere, unde copilul tău își poate face de lucru?
De ce copilul tău se comportă defectuos?
Pentru tine, e cel mai rău coșmar pe care l-ai putea avea ca părinte, dar pentru copilul tău, a fi sfidător este un mod natural și normal de a crește. La această vârstă, copilul tău se află într-una din cele mai incitante faze ale vieții. El explorează multe lucruri și are de-a face cu noi emoții. Prichindelul tău poate să meargă, să vorbească și să se exprime. Chiar și atunci când încearcă să facă totul dintr-o dată, încearcă în mod constant să-l oprești.
Înțelegerea procesului gândirii copilului tău te va ajuta să știi de ce se comportă într-un mod sfidător și dificil. El nu o face ca să te pună într-o poziție mai puțin plăcută, ci tot ceea ce face el este încercarea de a experimenta lucrurile și de a încerca să înțeleagă noile emoții.
Sfaturi pentru a te ajuta in relația cu copilul sfidător:
Desigur, este firesc să te pierzi cu firea și să vrei să strigi la copilul tău sfidător, dar va înrăutăți și mai rău situația și te va face să te simți vinovată când te vei liniști, adică cel mai probabil în următorul minut!
Când copilul tău se comportă sfidător, iată câteva lucruri pe care le poți face:
- Respiră adânc și amintește-ți că el este doar un copil nevinovat.
- Îmbrățișează-ți copilul și oferă-i un zâmbet. De asemenea, oferă-i toată atenția ta.
- Încearcă să-l distragi. Arătă-i o activitate interesantă pe care intenționați să o faceți împreună.
Toți copiii mici vor avea un comportament sfidător la un moment dat, așa că nu te învinovăți și nu te pierde cu firea. Păstrează-ți calmul în relația cu copilul tău și vei avea multe beneficii.
Articole relationate
Președintele și rolul său: de ce este important să-i implicăm pe copii în discuțiile despre vot?
Noi, părinții, avem un rol esențial în educația civică a copiilor noștri. Într-o lume în continuă schimbare, este important să îi ajutăm să înțeleagă...
Cele mai comune greșeli în achizițiile pentru bebeluș și cum să le eviți
Așteptarea unui bebeluș este o perioadă încărcată de emoții și entuziasm, dar poate aduce și un val de incertitudini legate de achizițiile necesare. Alegerea...
Dana Budeanu, amintiri de când a născut. A povestit cum și-a adus fetele pe lume, acum fix 20 de ani
Mare sărbătoare în familia Danei Budeanu! Creatoarea de modă le sărbătorește pe gemenele sale, care au venit pe lume în urmă cu 20 de ani, pe 22 noiembrie....
Comentarii facebook
Comentarii
Trimite un comentariu