Sari la conținut

Cele mai frecvente motive pentru care copilul nu doarme. Tu ai putea fi unul dintre ele

Înainte de a deveni mame, foarte multe dintre noi spunem că ne-am dori doi sau poate trei copii. După primul, însă, mai mult de jumătate ne împăcăm cu ideea că “este bine şi numai cu unul”. De ce? Pentru că oboseala îşi spune, inevitabil, cuvântul! Dacă şi tu eşti dintre acele proaspete mame care îşi cresc copilul fără pic de ajutor, ştii foarte bine despre ce vorbim! Într-adevăr, copiii trezesc în noi sentimente de care nu credeam că suntem capabile, însă ne şi epuizează – cel puţin în primul an de viaţă, în care bebele nu se poate împrieteni deloc cu somnul.

Care sunt cele mai frecvente motive pentru care bebeluşul nu doarme? Aflăm din rândurile ce urmează:

Copilul este prea mic – Aşa cum spuneam, bebeluşul nu se poate împrieteni cu somnul, în primul an de viaţă. Nou născuţii dorm între 12 şi 18 ore pe zi, dar în reprize. De-abia pe la nouă luni putem spune că dorm noaptea – şi nu 8 – 10 ore, cât ne-am dori noi, ci maximum 5-6.

L-ai învăţat legănat, deşi el nu ţi-a cerut acest lucru – Copiii sunt diferiţi, şi în timp ce unii refuză de la bun început să se desprindă din braţele mamei când adorm, alţii nu au deloc astfel de probleme. Greşeala îţi aparţine numai dacă micuţul poate adormi şi singur, dar tu preferi totuşi să îl legeni, din dorinţa de a grăbi cumva procesul. 

► Citeşte şi Adormitul leganat - a cui sa fie vina?

Este suprastimulat –Prichindeii şi preşcolarii au nevoie de 11-14 ore de somn, incluzând somnul din timpul nopţii şi pe cel de la prânz. Rutina este cheia, aşa că stabiliţi un program cât mai fix pentru adormit, trezit, somnul de prânz, mâncat şi jucat.

Suferă de anxietate de separare  - Anxietatea de separare este o tulburare care se manifestă printr-un sentiment de frică excesivă care apare la separarea reală sau imaginară a copilului de o persoană semnificativă de care este atașat emoțional, de obicei de unul dintre părinţii săi. Psihologii sunt de părere că primele manifestări ale acestei anxietăți de separare apar la copii în jurul vârstei de 7-8 luni. Dar ce poți să faci să-ți încurajezi copilul să treacă peste aceste temeri? Începe devreme să îl introduci și altor oameni. Încă de la 5-6 luni îl poți lăsa și cu alte persoane pentru o oră, două sau trei.

De fiecare dată când te vei despărți de copil, anunță-l și ia-ți la revedere de la el. Însă acest moment trebuie să fie cât mai scurt, vorbele tale trebuie să fie ferme, rostite cu zâmbetul pe buze și fără prea multe lamentări. Nu te ascunde după ușă şi nu te întoarce să reapari după ce ți-ai luat la revedere. Mai mult decât atât, nu trebuie să arăți că mai ai puțin și plângi. Fermă, consecventă și sigură pe tine. Astfel va căpăta și el încredere și se va simți în siguranță.

Nu există o rutină – A face aceleaşi lucruri în fiecare seară, înainte de somn, îl ajută pe cel mic să conştientizeze că vine ora somnului. Creează-i copilului o rutină care să îl relaxeze: faceţi un duş, citeşte-i povestioare, mângâie-l pe spate şi stinge-i lumina. Faceţi asta seară de seară, în camera lui. Rutina se poate crea începând cu 4 luni.

Inventează pretexte, înainte de somn – Unii copii amână ora de culcare. Li se face brusc sete, foame, poftă de ceva ce nu există în camera. Important este, însă, să nu renunţi la rutină, să te exprimi scurt şi clar în răspunsuri. Nu sta mult în cameră, atunci când te cheamă, şi spune-I clar că ora de culcare trebuie respectată.

► Citeşte şi Când pe copil îl lovește setea

Nu doarme suficient ziua- Faptul că nu se odihneşte suficient ziua îi creează probleme în a adormi, noaptea. Bebeluşii dorm în reprizee de două-trei ore pe zi, dar prichindeii nu ar trebui în mai mult de o repriză şi nu dupa ora 16.00.

Visează urât – Se poate întâmpla ca un copil să treacă prin perioade în care visează urât. Petrece-ţi ceva timp alături de el înainte de somn, vorbiţi despre lucruri plăcute, ţineţi-vă strâns de rutina relaxantă. Dacă visele urâte persistă, consultaţi un psiholog.

Este somnambul – Unii copii se ridică din pat în timp ce dorm şi merg prin casă. Este important, dacă îl surprinzi făcând acest lucru, să nu îl trezeşti. Îl ghidezi uşor spre pat şi ai grijă să te asiguri ca în jur nu are obiecte care i-ar putea pune viaţa în pericol.

Nu are lângă el obiectul de securitate: suzeta, ursuleţul sau păturica – Unii copii nu pot dormi fără obiectul preferat, dar nu trebuie să te îngrijorezi: este absolut normal. Ai grijă să îl aibă cu el chiar şi când plecaţi în plimbare.

► Citeşte şi Despre jucăria de care copilul nu se desparte când doarme. Cum procedăm cu ea?

► Citeşte şi Tantrum? Analogia trenului te învaţă cum trebuie să te comporţi, când copilul are un exces de furie

Nu poate din cauza mediului – Pentru ca un copil să se odihnească, trebuie să se simtă confortabil în hainele pe care le poartă, temperatura din cameră trebuie să fie optimă şi lumina stinsă (fără lumină de veghe).

► Citeşte şi Este bine pentru copil să doarmă cu lumina aprinsă? Sau măcar cu o lumină de veghe?Este bine pentru copil să doarmă cu lumina aprinsă? Sau măcar cu o lumină de veghe?

Folosirea ecranelor înainte de somn – Telefon, computer, televizor – toate sunt irezistibile. Scoate-le din camera copilului, pentru a îndepărta tentaţia. Chiar şi copiii mai mari trebuie să aibă parte de o rutină relaxantă, înainte de somn.

► Citeşte şi Utilizarea îndelungată a ecranelor tactile afectează somnul copiilor mici (Studiu)

Sursa foto: Pixaby

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!