Este foarte important pentru copil să se joace. În fapt, este chiar vital – pentru că nu poate descoperi lumea înconjurătoare mai uşor decât prin joc. Jocul îl ajută să înveţe, să descopere cine este, ce iubeşte să facă, cum funcţionează lumea şi unde se potriveşte el cel mai bine. Dar, pe cât este de important ca cel mic să se joace, pe atât este de necesar ca noi, părinţii, să fim atenţi la jucăriile pe care i le punem în mână, pentru că unele pot face mult mai mult rău, decât bine.
Îţi prezentăm un top al celor mai periculoase jucării pentru copii. Iar dacă te aştepţi să fie unele de care nici nu ai auzit, venim cu veşti ceva mai proaste: s-ar putea ca unele dintre ele să se fi aflat deja în mânuţele copilului tău, şi nu de puţine ori.
9 – Jucării cu elice
Elicopterele sau alte jucării cu elice sunt destinate adolescenţilor sau, cel mult, şcolarilor! Ţâncii şi preşcolarii îşi pot prinde foarte uşor degeţelele în elicele tăioase, existând riscul să se taie chiar şi la faţă.
Sfat: Dacă cel mic e pasionat de elicoptere, caută unele cu elicea făcută din plastic moale.
8. Trusele medicale pentru copii
Cu un kit medical în mână, copilul cu siguranţă va dori să folosească instrumentele şi pe alt copilul, existând pericolul ca anumite părţi din aceastea să se blocheze pe căile nazale sau să provoace răni în urechi sau la ochi. Mai mult, trusele fac să crească interesul copiilor pentru serigi, foarfece şi pastile – obiecte deloc inofensive pentru un copil care nu conştientizează foarte bine pericolele.
Sfat: Uite-te cu atenţie în trusa medicală şi optează pentru una cu obiecte mari, făcute doar din plastic.
7. Colace şi aripioare pentru înot
Colacele şi pernuţele nu îţi garantează siguranţă totală în apă, pentru că cel mic poate aluneca din colac sau se poate da peste cap. Mai mult decât atât, unele dinter aceste produse nu au certificate de conformitate pentru Uniunea Europeană, plasticul din care sunt făcute putând emite în apă fenoli, ftalaţi şi alte substanţe toxice, care pot provoca celui mic inclusiv iritaţii ale pielii.
Sfat: Mărimea colacului şi a aripioarelor trebuie să fie perfect ajustată pe dimensiunile copilului şi folosite doar sub atenta supraveghere a părinţilor.
6. Jucăriile cu baterii
Jucăriile mici şi rotunde seamănă foarte bine cu bomboanele, iar copilul tău ar putea fi tentat să le încerce. Mărimea şi forma le fac uşor de înghiţit, iar litiumul din interior poate provoca otrăvire sau arsuri severe.
Sfat: Jucăriile alese ar trebui să aibă bateriile foarte bine fixate, astfel încât să nu fie la îndemâna copilului să le scoată.
5. Armele de jucărie
Copiii nu iau în considerare distanţa de la care ar trebui să se tragă cu pistoalele de jucărie, motiv pentru care se pot răni reciproc în ochi sau în urechi.
Sfat: Cumpără astfel de jucării doar dacă vin la pachet cu ochelari de protecţie sau achiziţionează-i separat pe aceştia.
4. Mingea Yo-Yo
Mingea Yo-Yo este interzisă în multe țări, pentru că au existat cazuri în care copiii s-au strangulat cu acea coardă de cauciuc.
Sfat: Ţine prichindelul departe de mingea Yo-Yo.
3. Bilele magnetice
Buckyballs sunt acele bile mici, magnetice, din care poți să faci tot felul de figurine. Deşi sunt recomandate doar copiilor care au peste 3 ani, limita corectă ar fi 14+. Pe cât sunt de interesante, pe atât sunt de periculoase - copiii le pot înghiți foarte ușor şi nu doar pe una dintre ele, ci chiar mai multe odată.
Sfat: Nu cumpăra această jucărie!
2. Baloane
Baloanele se pot sparge cu uşurinţă, provocându-i micuţului sperieturi şi existând riscul să i se pună auzul în pericol. Mai mult decât atât, odată spart, balonul poate ajunge cu uşurinţă în gura copilaşului care nu conştientizează pericolul.
Sfat: Evită să laşi baloanele la îndemâna micuţului. Cu cât mai departe, cu atât mai bine.
1. Fidget spinner
În trend acum, fodget spinner-ul este foarte periculos pentru copii. Dacă nu sunt de calitate, anumite părţi se pot desprinde şi pot fi înghiţite cu uşurinţă de ţânc. Unele dintre aceste jucării, mai ales acelea în varianta cu lumini LED, pot conține 19000 ppm (părți per milion) de plumb și 1000 ppm de mercur, iar baza metalică nevopsită conține 1.562 ppm de mercur și 2.452 ppm de plumb, în condiţiile în care oamenii de știință admit o normă de 90 ppm maxim la jucăriile pentru copii.
Sfat: nu cumpăra copilului Fidget Spinner, dacă simţi că este prea mic să se joace cu el.
- Cum să alegi jucării sigure, pentru copilul tău.
Ţine cont de:
Mărime – Jucăria nu trebuie să fie mai mică de 6 cm lungime şi 3 lăţime. Iar dacă este rotundă, să nu aibă diametrul mai mic de 5.
Culoare – Jucăriile ar trebui să nu aibă culori foarte intense. Devin tentante pentru copilaşi, dorindu-şi să le bage în guriţă.
Material – Jucăria ar trebui să nu aibă margini ascuţite sau găuri mari şi să fie cât mai puţin vopsite şi lăcuite.
Sursa: Brightside
Foto inside: Brightside