Copilul tau s-a jucat in apa lacului si acum este acoperit cu mici pete rosii care il mananca. Ce poate fi?
E foarte posibil ca micutul tau sa aiba ceea ce se numeste pruritul inotatorului. Petele sunt o reactie alergica la larvele unui mic vierme parazit, prezent in unele lacuri. Parazitul nu traieste pe corpul uman, dar larvele intra in piele, dupa care mor. Dupa ce inoata, e posibil ca micutul tau sa simta arsuri, sau mancarime. Apoi, in 12 ore, apar mici cosuri rosii, care s-ar putea transforma in basicute. Vei observa iritatia numai in locuri care nu au fost acoperite de costumul de baie. Iritatia si mancarimea vor trece de la sine, dar s-ar putea sa dureze in jur de o saptamana.
Copiii mici sunt in special predispusi pentru ca se joaca in ape putin adanci, unde se gasesc si larvele.
Ce fel de apa este infestata?
Parazitul poate trai si in apa dulce si in apa sarata, oriunde in lume.
Este o afectiune periculoasa?
Nu. Desi infectarea cu un parazit poate parea infricosatoare, acesta nu ii va face rau bebelusului. Larvele penetreaza primul nivel al pielii dar nu pot merge mai profund de atat. Iritatia nu este nici contagioasa.
Tratament
Din nefericire, nu poti face prea multe pentru a trata aceasta afectiune. Poti incerca unele remedii pentru a calma pruritul, cum ar fi sa adaugi putin bicarbonat in apa de baie. Cel mai bine ar fi sa impiedici copilul sa se scarpine, pentru ca infectia s-ar putea agrava.
Cu toate ca e greu sa impiedici copilul sa se scarpine, mai ales noaptea, taie-i unghiile cat mai scurt si supravegheaza-l cat mai mult posibil.
Ar trebui sa apelezi la medic?
Doctorul va vrea sa evalueze starea micutului si sa ii prescrie un tratament.
Copilul poate contracta acest parazit mai mult de o data?
Prima contractare a parazitului nu ofera imunitate. Din pacate, odata cu fiecare expunere, reactia alergica va fi din ce in ce mai puternica cu fiecare noua infestare.
Metode de prevenire
Nu exista nici o alta metoda in afara de a sta departe de apa infestata. Asa ca, daca banuiesti ca ar putea exista probleme e mai indicat sa-ti duci copilul la piscina.
Articole relationate
9 Mituri despre sarcină și frig – Demontate!
Sarcina este o perioadă plină de sfaturi contradictorii și mituri. În sezonul rece, multe idei eronate despre impactul frigului asupra sănătății gravidelor pot...
Cum să eviți să devii un părinte hiperprotectiv și să sprijini independența copilului preșcolar
Părinții își doresc tot ce e mai bun pentru copiii lor, iar instinctul de a-i proteja este natural. Totuși, atunci când grija devine excesivă, ea poate limita...
Semnale de alarmă în primele 6 luni: la ce să fie atenți părinții
Primele luni din viața unui copil sunt esențiale pentru dezvoltarea sa fizică, emoțională și socială. În această perioadă, părinții pot observa semne timpurii...
Comentarii facebook
Comentarii
Trimite un comentariu