Sari la conținut

Chec duduia Lizuca (cu mac si ciocolata)

Checurile se prepara foarte usor si devin prajituri speciale, daca adaugi nuci, alune sau/si fructe uscate. In plus glazura, preparata la rece sau la cald, din ciocolata, sirop de fructe, ori doar din zahar si suc de lamaie transforma checul intr-o prajitura apetisanta si aspectuoasa.

Merita tinut minte faptul ca, retetele de glazuri pot fi folosite pentru mai multe preparate dulci, iar forma in care pui la copt checul este mijlocul prin care prajitura se poate transforma chiar si intr-un tort (daca alegi o forma rotunda), sau o prajitura care sa poata fi portionata, in bucati, numai buna pentru pachetelul celui mic, sau la serviciu, daca alegi sa coci aluatul intr-o tava clasica, dreptunghiulara, pentru cuptor.

In retetarul bunicii checul cu mac si glazura de ciocolata se numeste “Duduia Lizuca”.

Ca sa-l faci ai nevoie de 125 de grame de unt, 300 de grame de faina, 300 de grame de zahat, patru oua, 150 de grame de stafide, trei linguri cu seminte de mac (le poti folosi crude sau rumenite in tava fara ulei), 200 de mililitri de lapte, coaja de portocala sau zahar vanilat, o jumatate de lingurita de praf de copt.

Freaca untul cu zaharul foarte bine pana devine spumos. Adauga, pe rand, cate un ou intreg, apoi mirodeniile, praful de copt si semintele de mac dupa ce le-ai combinat bine inainte cu o lingura rasa de faina. Amesteca bine. Adauga o lingura de faina in compozitie, apoi stafidele. Pune laptele si restul de faina. Omogenizeaza compozitia. Pune checul in tava unsa cu unt si tapetata cu faina si coace-l, la foc potrivit, in cuptorul incins in prealabil, circa 30-40 de minute. Lasa checul sa se raceasca in tava lui, apoi scoate-l pe un platou.
 
 
Pentru glazura ai nevoie de 100 de grame de ciocolata amaruie, trei linguri cu apa, 100 de grame de zahar pudra. Glazura se prepara astfel: pune ciocolata la topit, la micorunde sau in cuptorul cald, intr-un vas. Adauga peste ciocolata o lingura cu apa si amesteca bine cu un tel. Separat, in alt vas, pune zaharul cu doua linguri de apa (nici mai mult nici mai putin). Amesteca foarte bine, pana cand zaharul pare ca se leaga, ca un serbet. Pune peste zahar, ciocolata topita, foarte calda si amesteca bine. Trebuie sa prepari glazura cand checul este deja gata, scos din tava si racorit bine. Glazura calda se toarna peste chec ca sa-l imbrace uniform.
 
      
 
Pune glazura in mai multe randuri, dupa ce precedentul strat s-a racit bine, pentru ca startul de ciocolata sa fie mai gros.
 
 
Prajitura este recomandata tuturor membrilor familiei, asa ca ingredientele sunt pentru 6-8 portii cu repetitie. Copiii mai mari de un an jumatate sunt inclusi in portie!

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!