Inspectoratele școlare au anunțat joi, 6 martie, circumscripțiile școlare pentru înscrierea în clasa pregătitoare 2025, cu unitățile de învățământ preuniversitar de care aparțin copiii în funcție de adresa de domiciliu, precum și numărul de clase alocate fiecărei școli.
Listele pot fi consultate pe site-urile inspectoratelor școlare. Pentru București, ISMB a pus la dispoziția părinților o platformă pentru căutarea circumscripțiilor școlare Municipiul București în funcție de sector, unitatea de învățământ sau numele străzii la care domiciliază.
Conform calendarului oficial, pregătirea înscrierii în învățământul primar 2025-2026 a început pe 6 martie, cu afișarea circumscripțiilor școlare și a planului de școlarizare propus, respectiv numărul de clase pregătitoare alocate, la fiecare unitate de învățământ, inclusiv pe site-ul acesteia, dacă există, și pe site-ul inspectoratului școlar.
De asemenea, la sediul fiecărei scoli și pe site-ul acesteia urmează să fie afișate informațiile care permit părinților să cunoască activitatea specifică clasei pregătitoare din cadrul unității, cum ar fi:
- posibilitatea organizării procesului de învățământ în cadrul unei grădinițe aflate în structura școlii sau în consorțiu cu școala,
- posibilitatea organizării programului ”Școala după școală”
- fotografii ale spațiului în care se desfășoară activitatea la clasa pregătitoare.
Citește și Înscriere Clasa Pregătitoare 2025-2026: Calendarul actualizat. Când trebuie completate cererile
Vă reamintim, înscrierile pentru clasa pregătitoare 2025 încep pe 31 martie, conform calendarului propus de Ministerul Educației, când părinții preșcolarilor care vor intra la scoală, în septembrie 2025, vor completa cererile-tip de înscriere online sau fizic, la unitatea de învățământ la care solicita înscrierea copiilor. Cererile-tip sunt depuse/transmise la scoală la care se dorește înscrierea, împreună cu recomandarea de înscriere în clasa pregătitoare (daca este cazul), o declarație pe propria răspundere, precum alte documente cerute de școală, în copie simplă.
Prima etapă a înscrierii în clasa pregătitoare începe pe 6 mai, cu procesarea cererilor de înscriere și repartizarea copiilor la scoală de circumscripție. La finalul acestei etape, pe 21 mai, sunt afișate listele cu locurile ramase libere, atât la avizierele școlilor, cât și pe site-ul inspectoratului scolar.
Criterii de departajare Clasa Pregătitoare 2025
Pe 6 martie 2025, unitățile de învățământ vor publica, atât la sediu, cât și pe site-ul propriu (daca exista), criteriile specifice de departajare stabilite în urma consultării cadrelor didactice și a partenerilor sociali – sindicatele și consiliul reprezentativ al părinților. Aceste criterii trebuie verificate de consilierul juridic al inspectoratului scolar și aprobate de Consiliul de administrație al scolii.
În aceeași zi vor fi afișate și documentele cu care părinții dovedesc îndeplinirea criteriilor specifice de departajare, precum și procedura de constituire a formațiunilor de elevi.
Sunt înscriși în clasa pregătitoare copiii care împlinesc vârstă de 6 ani până la 31 august 2025, inclusiv. Pot fi înscriși și copiii care împlinesc vârstă de 6 ani în perioada 1 septembrie - 31 decembrie 2025, în baza unei recomandări eliberate de unitățile de învățământ cu nivel preșcolar sau în baza evaluării Centrului Județean de Resurse și Asistenta Educațională/Centrului Municipiului București de Resurse și Asistenta Educațională - CJRAE/CMBRAE, după caz.
La înscriere, părintele poate opta pentru:
- înscrierea la scoală de circumscripție: în aceasta situație, copilul este automat înscris în baza validării cererii de înscriere;
- înscrierea la o unitate de învățământ, alta decât scoală de circumscripție: în aceasta situație, copilul este înscris în limita locurilor libere și, daca este cazul, pe baza criteriilor generale și, ulterior, a criteriilor specifice de departajare.
NOTA: Părintele poate solicita, prin bifarea în cererea-tip de înscriere, că locul la scoală de circumscripție să fie rezervat pentru eventualitatea în care copilul nu este înscris la unitatea de învățământ pentru care părintele a făcut opțiunea, din lipsa de locuri libere.