Inscrierile a clasa pregatitoare si clasa I se vor face in doua etape, la etapa a doua participand doar cei care nu au fost cuprinsi intr-o unitate de invatamant dupa prima etapa, prevede proiectul de metodologie privind inscrierea in clasa pregatitoare si clasa I propus sambata dezbaterii publice de catre MEN.
Astfel, prima etapa se va desfasura intre 2-22 aprilie, de luni pana vineri, intre orele 8.00 - 20.00, sambata, intre orele 8.00 - 13.00, parintii putand fi programati pentru inscriere de catre unitatea de invatamant. A doua etapa de inscriere va avea loc intre 8 - 17 mai.
"Daca, dupa prima etapa, copiii nu sunt cuprinsi in nici o unitate de invatamant, parintii vor completa o noua cerere de inscriere, repartizarea urmand sa se faca pe locurile ramase disponibile dupa prima etapa. Unitatile de invatamant sunt obligate sa afiseze situatia copiilor inscrisi si a locurilor ramase disponibile, dupa fiecare etapa de inscriere", se arata in proiectul de lege al ministerului, proicet care mai poate fi amendat de opiniile si parerile parintilor si profesorilor, pana in momentul in care o sa devina litera de lege.
Potrivit criteriilor generale de inscriere vor fi inscrisi cu prioritate copiii cu un anumit tip de handicap sau cei orfani de unul sau de ambii parinti, cei care provin de la casa de copii/centru de plasament/plasament familial, cei care au un frate sau o sora inmatriculat/inmatriculata in unitatea de invatamant dorita, chiar daca aceasta nu este pe raza de domiciuliu.
Criteriile de inscriere specifice vor fi aplicate dupa criteriile generale si numai daca acestea nu reusesc sa faca departajarea intre copii, cu exceptia situatiilor prevazute de Metodologie sau daca sunt elaborate de catre fiecare unitate de invatamant in parte, dar sunt aplicate pe baza unor documente doveditoare, prezentate de catre parinti/tutori legali si nu pot fi discriminatorii, respectiv trebuie sa tina cont de faptul ca toti copiii au drepturi egale, indiferent de conditia sociala, financiara, indiferent de nationalitate, rasa, religie, confesiune, sex etc.
Parintii se vor putea informa despre inscrieri de pe Internet de la Inspectoratele scolare generale care vor crea, pe prima pagina a site-urilor lor, o rubrica, denumita inscrierea in invatamantul primar 2013, care poate fi accesata si de pe site-ul Ministerului Educatiei Nationale, www.edu.ro, la rubrica inscrierea in invatamantul primar 2013, pagina care va deveni valabila incepand cu data de 25 martie.
6 lucruri rele pe care le invata copilul la scoala
De asemenea, parintii se pot informa direct de la scoli, cu ocazia evenimentului "Ziua portilor deschise", fiecare unitate de invatamant in care exista clasa pregatitoare avand obligatia sa organizeze acest eveniment public intr-una din zilele din intervalul 30 martie - 7 aprilie ( o sa fim si noi in scolile din Bucuresti cu aceasta ocazie!).
Parintii se vor mai putea informa si de la gradinite, in perioada 1-12 aprilie cand vor fi organizate intalniri pentru informarea si consilierea parintilor ai caror copii se afla in gradinita si care vor fi cuprinsi in invatamantul primar in anul scolar 2013 - 2014 sau de la Telverde care poate fi apelat numarul 0 800 816 xyz, unde xyz reprezinta indicativul pentru judet (ex. Arad - 257).
MEN precizeaza in proiectul de metodologie ca se poate organiza clasa pregatitoare atat in spatiile scolilor, cat si in incinta gradinitelor, in functie de situatia particulara a fiecarei unitati de invatamant.
Reprezentantii MEN subliniaza ca nu exista nici o diferenta intre clasele pregatitoare organizate in scoli si cele organizate in incinta gradinitelor intrucat toate au fost gandite si amenajate astfel incat sa ofere cele mai bune conditii pentru desfasurarea procesului educational. In ambele locuri vor preda exclusiv invatatori/invatatoare care au urmat cursurile de formare pentru clasa pregatitoare. Curriculum-ul va fi acelasi, indiferent de locul unde se desfasoara cursurile pentru clasa pregatitoare. Mobilierul este adaptat standardelor, comunicate in urma cu un an de catre Ministerul Sanatatii, pentru copiii care intra in clasa pregatitoare.
Clasa I incepe la sapte ani
Ministerul Educatiei Nationale va continua programul privind dotarile cu mobilier si material didactic, specifice pentru clasa pregatitoare, acolo unde unitatile de invatamant vor solicita acest lucru, ca urmare a organizarii unor clase suplimentare. Fiecare copil are un loc asigurat in clasa pregatitoare. Locurile alocate prin cifra de scolarizare pentru clasa pregatitoare sunt mai mari sau egale cu numarul copiilor care au implinit varsta pentru a incepe invatamantul primar', arata MEN.
La clasa pregatitoare copiii isi vor dezvolta capacitatea de a comunica, vor stabili sau consolida primele contacte cu lumea numerelor si a literelor, vor invata sa observe mediul inconjurator si sa interactioneze cu ceilalti copii, prin jocuri didactice, activitati in echipa, activitati de descoperire, prin desen sau muzica.
Totodata, se vor face mai multe ore de miscare (doua ore de Educatie fizica + doua ore de Muzica si miscare).
De facut inainte de inceputul scolii
In invatamantul particular inscrierea se face in prima etapa care are loc intre 2 - 22 aprilie, direct la unitatea de invatamant sau pe formularul online, daca unitatea de invatamant autorizata/acreditata si-a introdus toate datele in aplicatia informatica pentru inscrierea in clasa pregatitoare, la fel ca unitatile de invatamant de stat. A doua etapa de inscriere a fost stabilita pentru 08 - 17 mai, precizeaza MEN in proiectul supus dezbaterii publice.