“Am ajuns?!”, ”Cât mai e?” ,”Mai durează?”, ”M-am plictisit!”. Cam așa sunt plângerile de pe bancheta din spate și nici nu am ieșit din oraș. Indiferent că ai copii mai mici sau mai mari, indiferent că ai unul sau mai mulți, la fiecare drum replicile miorlăite sunt la fel, diferă ordinea lor și intensitatea. Cel mai bine e să planificăm înainte și să fim pregătiți atunci când plecăm cu cei mici la drum lung. Există sute de activități de mașină care-i țin ocupați pe copii în timpul excursiei, e nevoie doar de nițel timp înainte ca să le organizăm pe toate. Am făcut eu o colecție de jocuri pentru copii în mașină.
Ghici când am parcurs un kilometru
Este mai distractiv decât pare și poate fi o amintire minunată a copilăriei din călătoriile cu familia. E o modalitate excelentă de a-i provoca pe copii să învețe despre distanțe. Trebuie să utilizăm kilometrajul mașinii, iar copiii să ghicească când a fost parcurs 1 kilometru odată ce spunem “începe”. Pe măsură ce se obișnuiesc, le putem cere să evalueze câți kilometri mai sunt până la lac, următoarea stație de benzină sau o ieșire de autostradă.
Brățările colorate
Brățările curcubeu, chiar dacă sunt de sezonul trecut, nu înseamnă că nu le putem aduce pentru distracție în mașină. Elasticele colorate păstrează mâinile și mințile copiilor ocupate câteva ore în timp ce răsucesc la brățări. Mai există jocuri speciale cu fire, pentru ca cei mici să împletească brățări. La noi a funcționat de fiecare dată, cu ambele fete.
Jocul numerelor de înmatriculare
E pentru vârste de la 5 ani în sus. Facem un efort împreună pentru a identifica numerele de înmatriculare – din ce orașe ale țării sunt. Oricine vede și numește plăcuța de înmatriculare a orașului București, de exemplu, primește un punct. Persoana cu cele mai multe puncte câștigă. În funcție de zona din țară unde sunteți, schimbați orașul pe care îl căutați pe plăcuță.
Concursul din pauzele de mers
E pentru vârste de la 6 ani în sus. Deși nu este chiar un joc de mașină, această activitate este perfectă pentru excursii lungi pe șosea. Pentru a compensa sedentarismul din timpul mersului, copiii trebuie să concureze la provocările din pauzele de mers. Vedem cine poate face cele mai multe sprinturi sau genuflexiuni într-un minut, de exemplu. Sau cine poate înconjura mașina în alergare de 10 ori.
(...)
Citeşte mai mult pe florinabadea.ro
Sursa foto: Pexels