In jurul varstei de doi ani in copilul mic are loc o revolutie ca urmare a descoperiri lui "nu" si a propriei vointe.
Aceasta etapa necesara in evolutia copilului este generatoare de stres si pentru parinti, si pentru copil, asa ca o buna atitudine a parintelui, precum si cateva mijloace eficiente pentru disciplinarea copilului mic sunt necesare si binevenite.
Toti parintii cu copii in jurul varstei de doi ani trebuie sa stie ca manifestarea propriei vointe, incapatanarea si descoperirea miraculosului NU sunt elemente ale procesului de formare al personalitatii, a descoperiri independentei si a lor, ca indivizi.
Este foarte important ca un parinte al carui copil ajunge in jurul varstei de doi ani sa inteleaga ca micutul nu este nici rau, nici incapatanat ci ca acesta intelege faptul ca poate controla cele ce se intampla in jur, iar asta ii face sa isi doreasca sa se manifeste. Cea mai la indemna cale este sa spuna nu si sa se opuna la toate propunerile parintilor.
Totul despre copilul la doi ani
Autocontrolul parintilor este esential, dupa cum este importanta si abordarea situatiilor conflictuale cu tact si intelegere. Copilul trebuie lasat sa-si descopere calea, iar parintele trebuie sa vegheze ca drumul pe care merge dezvoltarea personalitatii copilului sa fie unul bun si sanatos.
Asa ca iata care sunt cele 7 secrete care te poat ajuta pe tine, ca aprinte sa-ti disciplinezi copilul de doi ani.
1. Fii consecvent. Consecventa parintilor inseamna rutina si program stabilit clar pentru copil. In plus consecventa parintilor este generatoare de sentimente de siguranta pentru copil si ii ajuta pe acesta sa inteleaga diferenta intre bine si rau, intre ceea ce trebuie si ceea ce este o optiune. Un truc excelent este avertizarea copilului inainte de face o schimbare, fie ca este in rutina zilnica fie ca nu. Avertizati copiii accepta mai usor supunerea fata de regulile impunse de parinti.
2. Evita situatiile stresante. Bazeaza-te pe reactiile anterioare ale copilului tau si evita sa provoci acele manifestari pe care le poti prevedea. Stii ca nu te mai poti intelege cu el cand ii este somn, nu-l lasa sa ajunga la oboseala maxima. Poti evita momentele strsante daca planifici evenimentele in avans. Anticipeaza si evita conjuncturile si situatiile care ii pot porovoca o criza de enervare.
3. Invata sa gandesti ca un copil. Copiii nu sunt adulti in miniatura. Ei inteleg lumea intr-un alt mod decat un adult. Un copil nu poate sa urmeze strict instructiunile si sa se comporte in mod corespunzator. Impunerea cu forta declanseaza un acces de furie. Daca parintele incearca sa gandeasca ca un copil, relatia se indulceste si copilul are o buna cale de comunicare cu adultul.
Secretele unui parinte bun
4. Practicati arta distragerii atentiei. Este o buna tactica pentru disciplinarea copilului mic. Ai nevoie de intuitie si de un "armament" corespunzator. Jucaria preferata, cartea preferata, cantecelul preferat sau pur si simplu o bucatica de ciocolata pentru situatiile extreme, pot face minuni. Si promisiunea unei recompense poate functiona, cu conditia sa te tii de cuvant de fiecare data, pentru ca parintii nu au voie niciodata sa-si pacaleasca sau sa-si minta copiii.
5. Un moment de pauza. Daca nu reusesti sa gasesti o cale de mijloc intr-un moment de conflict cea mai buna solutie este pauza. Doua minte de in care il ignori sunt de cele mai multe ori suficiente pentru un restart.
6. Stai calm. Este un sfat excelent, dar greu de respectat. Dar, pierderea controlului va escalada rapid o situatie deja stresanta.
Lectii pentru parinti: echilibrul si stabilitatea
7. Invata sa cedezi. Anumite lucruri din viata unui copil sunt negociabile. Copilul trebuie sa manace, dar nu-i obligatoriu sa accepte tot ceea ce-i oferi, trebuie sa se spele pe dinti, dar poate alege aroma pastei de dinti. Si asa mai departe. Negocierea este un instrument pe care parintele il poate folosi cu maxima eficienta.
Parintele destept trebuie sa inteleaga ca nu exsita parinte perfect , si ca momentele stresante, explozive si situatiile care iti scapa de sub control nu ti se intampla numai tie.