Sari la conținut

Compot de caise

Mie nu imi place sa mananc compot. Nu am facut-o cand eram mica, nu o fac nici acum. Dar am o mare dragoste pentru compotul de caise. O altfel de dragoste: este perfect pentru torturi: sucul este pentru insiropat blatul si caisele dau minunat alaturi de alte fructe care se gasesc iarna.

Si, in plus, chiar este usor de facut. Cred ca i-ar iesi si celei mai negospodine dintre mame. 

Se procedeaza in felul urmator (nu este singura reteta, insa are avantajul ca este cea mai simpla):

Incepem cu borcanele. Sa zicem ca faceti 10 borcane de 1 kg. Pe acestea trebuie sa le cumparati impreuna cu capacele aferente. Mai aveti nevoie si de caise, de preferinta tari.

Rupeti caisele in doua si scoateti samburii. Nu ii aruncati, dar nici nu ii puneti in borcane, pentru ca ei au un gust un pic amarui. Daca va bate gandul sa faceti si gem de caise, acolo merg de minune. Daca nu, ii puteti manca precum migdalele, in salate, sau cand vreti sa rontaiti ceva.

Umpleti borcanele pana la jumatate cu fructe si apoi masurati de cata apa aveti nevoie pentru a face siropul. Pentru asta puneti apa intr-un borcan pana aproape de varf, vedeti care este cantitatea si apoi inmultiti cu numarul de borcane existent. Ati aflat de cat sirop este nevoie. Ca sa il obtineti amestecati zahar cu apa, la trei cani de apa se pune o cana de zahar. Zaharul si apa se pun pe foc intr-o oala si se tin pana cand se topeste zaharul. Veti vedea ca va aparea un pic de spuma pe care este bine sa o indepartati. Se raceste siropul si apoi se poate turna peste fructele din borcan. Sau, si mai simplu, puneti direct zaharul si apa in fiecare borcan in parte si se va topi ulterior.

Gata, ati umplut borcanele. Este momentul sa le puneti capacele. Borcanele astfel obtinute trebuiesc puse la fiert intr-o oala mare pentru aproximativ 15 minute, pentru sterilozare. Apa din oala sa fie cam la aceeasi inaltime cu sucul din borcan. Puneti un prosop pe fundul oalei, dar si intre borcane. Sau puteti folosi ziare pentru asta. Cand sunt gata se scot din apa si se pastreaza intre paturi pentru o zi.

Spor la facut torturi si prajituri cu gust de vara in plina iarna!

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!