Nu poti castiga de fecare data, dupa cum nu poti pierde mereu. Aceasta este cea mai importanta lectie pe care o invata copiii care sunt implicati in competitii, indiferent care sunt acestea.
Concurenta este, pur si simplu, buna, dar trebuie respecatete cateva principii. Concurenta este un dat natural al omului, care in buna masura l-a impins inainte si l-a facut sa evolueze. Concurenta este naturala, promoveaza creativitatea, este distractiva, poate sa caleasca spiritul, aduce satisfactii, te invata sa faci sacrificii, mobilizeaza si stimuleaza interactiunea cu alti oameni. Toate aceste beneficii le au si copiii atunci cand participa la competitii, indiferent daca este vorba despre o partida de sah, un concurs de abilitati, un meci de fotbal sau pur si simpli o intrecere.
Un studiu a dovedit ca implicarea adolescentilor in actiuni care presupun o competite a dus la o mai buna capacitate de socializare, la respectarea cu usurinta a regulilor si ii invata sa accepte esecurile fara fatalism si demobilizare. Adolescentii implicatii in competitii au fost mult mai dispusi sa mearga mai departe si sa incerce a doua oara dupa ce au suportat un esec.
Trebuie luat in seama faptul ca un copil care este implicat intr-o competitie trebuie sa gaseasca satisfactii in actiunea in care este implicat. Esecul repetat este generator de depresii, mai ales in cazul copiilor mici, dar aici intervine sustinerea si determinarea pe care trebuie sa o primeasca copilul din partea parintilor lui.
Pe de alta parte exagerara si mize care depasesc posibilitatile si potentialul copilului, dar si implicarea lui in competitii care nu se potrivesc cu aptitudinile si interesele lui, pot duce la subminarea respectului de sine.
Nu-l indemna sa alerge suta de metri in 8 secunde! Nu poate nimeni! Nu-l pune sa faca parasutism daca nu-i place sa zboare. Competitia in care este implicat copilul trebuie sa se potriveasca valorii lui, iar aici esential este rolul parintilor care pe de o parte trebuie sa-l incurajese si sa-l sustina, iar pe de alta sa-i arate copilului care sunt exact limitele si sa-l ajute sa-si pune in valore potentialul real. Asta nu inseamna ca nu trebuie indemant sa le depaseasca, dar trebuie avut in vedere ca granita intre posibil si imposibil este foarte subtire si uneori insesizabila.
Efectul concurentei asupra copiilor nostri pot depinde de multe lucruri, printre care: tipul de concurs, tipul de copil si abordare proprie a parintelui. Concurenta este necesara, dar este cu adevarat benefica doar daca se potriveste copilului tau.
- Tags:
- competitie
- concurenta
- sport
Articole relationate
Amenoreea: Când lipsa menstruației poate fi un semn al sarcinii sau al altor probleme
Lipsa menstruației, cunoscută și sub denumirea de amenoree, este un simptom care poate avea multiple cauze. Deși primul gând al multor femei atunci când menstruația...
Cum îi explici copilului că Moșul aduce mai multe cadouri altor copii
Magia Crăciunului este una dintre cele mai frumoase perioade din copilărie, dar poate aduce și momente dificile de explicat. Una dintre cele mai frecvente dileme pentru...
Fiica Andreei Marin a reprezentat România într-un concurs de cultură generală din SUA: „S-a întors acasă cu 9 medalii”
Andreea Marin, una dintre cele mai apreciate vedete din România, trăiește momente de mândrie alături de Violeta, fiica ei și a lui Ștefan Bănică. Adolescenta a...
Comentarii facebook
Comentarii
Trimite un comentariu