Maria Montessori a fost unul dintre marii pionieri ai educației moderne și a avut o influență extraordinar de mare asupra profesorilor de astăzi. Una dintre cele mai mari contribuții ale ei a fost conceptul de control sau eroare, pentru că întotdeauna s-a spus că omul învață din greșeli și că doar în acest fel el poate deveni mai bun.
Ce reprezintă controlul erorilor și greșelilor
Controlul erorii este o piesă cheie a metodologiei stabilite de Maria Montessori și implică în mod direct părintele care educă și îngrijește copilul.
Părintele este ca un ghid pentru cel mic și funcția lui este de a observa greșelile pe care le face copilul, pentru a-l ajuta să aibă obiceiuri bune și de a se dezvolta corect. Prin urmare, controlul erorilor ar trebui să permită copiilor să fie conștienți singuri de eșecurile lor și să le corecteze, atunci când acestea apar.
Conform metodei Montessori, fiecare copil trebuie să poată descoperi dacă ceea ce face este corect sau nu, iar acest lucru trebuie realizat prin mijloace și abilități proprii, fără ca adultul să intervină. Acest lucru oferă copilului o formulă conștientă pentru învățare autonomă.
Metoda este foarte asemănătoare cu cea a puzzle-urilor: copilul trebuie să încerce până va înțelege singur.
Beneficiile controlului erorilor
- Controlul greșelilor și erorilor îi oferă copilului o învățare independentă și autonomă.
- Promovează capacitatea de analiză și observare.
- Crește stima de sine a copilului. Îi permite micuțului să se cunoască pe el însuși, să-și dezvolte conceptul de sine și să devină conștient de punctele lui forte.
- Stabilește o bază cheie pentru gândirea logică: Fiecare acțiune are consecințe.
- Îmbunătățește capacitatea lor de a rezolva probleme, o abilitate de viață foarte importantă.
- Îi permite copilului să descopere că a greși nu este un lucru rău și că greșelile fac parte din viața de zi cu zi.
- Îi arată copilului că greșelile lui fac parte dintr-un proces de învățare.