Sari la conținut

Copiii care nu au un program de somn bine stabilit tind să se dezvoltă mai lent

Orele regulate de culcare pentru copii și adulți sunt extrem de importante. Chiar și modificarea programului de somn cu o oră în fiecare noapte face o diferență semnificativă și afectează calitatea somnului.

În timp ce adulții trebuie să meargă la culcare la aproximativ la aceeași oră în fiecare noapte, la fel se întâmplă și în cazul copiilor. Un program neregulat de culcare la copii poate afecta semnificativ sănătatea lor.

Potrivit lui A. Pawlowski, colaborator al emisiunii TODAY, a avea o rutină neregulată de somn a fost legată de șanse mai mari de a avea sindrom metabolic, care crește riscul dezvoltării bolilor de inimă, a constatat un studiu publicat în Diabetes Care.

Fiecare creștere de o oră a variabilității timpului de somn de la noapte la noapte a fost asociată cu șanse mai mari de sindrom metabolic cu 27%, iar creșterea la fiecare oră a variabilității orei de culcare a fost asociată cu șanse mai mari cu 23%, au spus cercetătorii.

► Citește și: Somnul poate afecta capacitatea copilului de a citi. Iată de ce

Există dovezi că ora de culcare a unui copil îi afectează comportamentul?

Da, există. Cercetătorii britanici au efectuat un studiu asupra copiilor de 7 ani care aveau o oră de culcare inconsecventă. Până la vârsta de 7 ani, mai mult de jumătate dintre copii s-au culcat între orele 19.30 și 20.30.

Studiul a analizat copiii care aveau ore regulate de culcare, comparativ cu cei care s-au culcat la ore diferite, în fiecare noapte.

Cercetătorii au studiat datele a peste 11.000 de copii cu vârsta de 7 ani, ai căror părinți au fost chestionați cu privire la rutinele lor legate de familie când copiii aveau vârsta de trei, cinci și șapte ani.

► Citește și: Când copiilor nu le e somn

La vârsta de 7 ani, copiii au primit teste de citire, matematică și conștientizare spațială pentru a determina dacă ora lor de culcare a avut vreun impact asupra rezultatelor pe care le-au primit și dacă efectele s-au acumulat sau au dispărut în timp.

Cercetările au arătat că micuții care nu au avut un program bine stabilit de somn la vârsta de trei ani au continuat să obțină rezultate mai mici la toate cele trei teste, sugerând că ar putea fi o perioadă critică în dezvoltarea lor.

Concluzia a fost că atât mamele, cât și profesorii au descoperit că grupul de copii cu orele neregulate de culcare erau mai hiperactivi decât colegii lor care aveau un program regulat de somn. S-a constatat, de asemenea, că acești copii au probleme de comportament, conduită, dar și probleme emoționale și sociale.

► Citește și: A postat un tabel cu orele de somn pe care ar trebui să le doarmă un copil, în funcție de vârstă, și a devenit viral

Potrivit unui articol publicat în Medical News Today, părinții, profesorii și medicii sunt cu toții de acord că lipsa somnului îi face pe copii să fie nervoși, agitași și mai predispuși la crize de furie.

Ora de culcare neregulată afectează creierul în curs de dezvoltare

Orele neregulate de culcare ar putea perturba ritmurile naturale ale corpului și pot cauza privarea de somn, subminând maturizarea creierului și capacitatea de a regla anumite comportamente.

Orele neregulate de culcare au un impact negativ asupra sănătății și greutății copilului

Copiii cu ore neregulate de culcare sunt mai predispuși să fie supraponderali. De asemenea, ei sunt mai susceptibili de a avea o stimă de sine mai scăzută. S-a constatat că micuții care nu obișnuiesc să ia micul dejun și care au ore neregulate de somn au mai multe șanse de a fi supraponderali și obezi până la vârsta de 11 ani.

Sursa

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!