"Este doar un copil, nu are niciun motiv să fie anxios sau deprimat" - aceasta este replica cel mai des auzită de psihologii pediatri.
Cu toate acestea, conform Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), 1 din 5 copii se confruntă cu o tulburare de sănătate mintală. Și 50% dintre toate bolile mintale de-a lungul vieții încep, de fapt, înainte de vârsta de 14 ani.
Iată 6 obiceiuri zilnice, pe care le poți avea cu copilul tău, pentru o sănătate mintală puternică:
Menține rutinele consistente
Ai observat că micuțul tău vrea să se uite la aceleași desene tot timpul? Asta pentru că prichindeilor le place repetiția. Repetiția le oferă un sentiment de control, deoarece știu la ce să se aștepte. De aceea, rutinele sunt atât de utile pentru comportamentul și sănătatea mintală ale copilului.
► Citește și: 5 semne pe care nu ar trebui să le neglijezi la copilul tău, pentru a evita tulburările mintale
Pentru copiii mici, poate fi util să aibă imagini ale rutinelor lor, astfel încât să aibă un memento despre ce trebuie să facă. De exemplu, arată-i imagini cu un copil care se spală pe dinți, care se îmbracă sau care ia micul dejun.
Creați împreună un program
La fel ca rutinele, programul va ajuta copilul să știe la ce să se aștepte. Creează un program al orelor de culcare, al mesei, al temelor și al timpului de joacă în fiecare zi.
Timp pentru relaxare
Când creezi programul zilnic al familiei, nu uita să adaugi timp și pentru relaxare. Copiii au nevoie de timp pentru relaxare, la fel ca și adulții. Încurajează-ți copilul să încerce lucruri precum mersul la plimbare, exercițiile de respirație profundă, gătit, muzică sau meșteșuguri.
► Citește și: Obișnuiești să pui presiune pe copilul tău? Iată de ce trebuie să te oprești din a mai face asta
Încurajează distracția
Asigură-te că în programul cu activități zilnice ai inclus și activitățile distractive. Știm că a fi activ și a avea activități care ne aduc plăceri sunt unele dintre cele mai bune lucruri pe care le putem face pentru sănătatea noastră mintală.
Învață copilul despre reglarea emoțională
Așa cum îi învățăm pe cei mici culorile, cifrele și literele, așa ar trebui să-i învățăm și despre emoțiile lor. Amintește-ți că nicio emoție nu este bună sau rea. Sarcina noastră, ca părinți, este să le validăm emoțiile copiilor și apoi să discutăm cu ei despre felul în care se simt.
► Citește și: Avertismentul unui psiholog: copiii pot avea probleme psihice din cauza părinților prea protectori
Încurajează conexiunile sociale
Apartenența la comunitate, sprijinul social și încrederea în ceilalți sunt toate legate de sănătatea mintală pozitivă. Încurajează-ți copilul să creeze conexiuni cu colegii de la școală, cu vecinii și cu familia.