Nu mai este o noutate că aproape orice copil vârsta între 3 şi 5 ani, care trăiește într-o țară civilizată, se pricepe să folosească tabletele ori telefonaele mobile mai bine decât știu să se îmbrace singuri ori să se lege la șireturi. Iar acest fapt a fost demonstrat științific de un studiu.
Chiar dacă nu știu încă să scrie și să citească, prichindeii din ziua de azi cu vârsta între 3 şi 5 ani par a fi “olimpici” la tablete. De telefoanele mobile... nu mai vorbim! Par să știe care este treaba cu touch screen-ul și icon-urile încă din pântece.
Din păcate însă, cei mici învaţă să folosească telefoanele mobile în detrimentul unor activităţi utile în viaţa de zi cu zi, cum ar fi să se îmbrace singuri, să-şi lege şireturile, să meargă pe bicicletă sau să participe la pregătirea micului dejun.
►Citește și Cum limitezi timpul la TV sau la tabletă? Regula celor 5 minute nu mai este valabilă
Toate acestea au fost evidențiate de un studiu desfăşurat de o companie de software din Olanda, AVG Technologies, care arată că 58% din părinţi au copiii care au învăţat să folosească dispozitive digitale înainte să împlinească vârsta de trei ani, mulţi dintre ei înainte să poată vorbi.
Însă această utilizare intensă a telefoanelor mobile şi tabletelor se reflectă negativ în sfera unor activităţi extrem de importante pentru dezvoltarea copiilor, cum ar fi să-şi pună singuri masa, să înoate, să se îmbrace, să meargă pe bicicletă, să-şi lege singuri şireturile etc.
Potrivit studiului amintit mai sus, părinţii au recunoscut în proporţie de 47% că nu acordă suficientă atenţie altor aspecte practice şi că, la rândul lor, petrec prea mult timp postând fotografii sau înregistrări cu propriii copii pe reţelele sociale, cel puţin o dată pe zi. În cazul mamelor tinere, cu vârsta mai mică de 34 de ani, numai 34% din copii învaţă să-şi scrie numele până la 5 ani, procent care creşte la 40% în cazul mamelor care depăşesc 35 de ani.
Sursa: computerweekly.com