Copiii încăpățânați... de coșmar uneori! Oricum ai da-o cu ei, oricâte tehnici de parenting ai aplica, nu găsești nicio potecuță să le intri în voie. Dar oamenii de știință spun că nici măcar nu e cazul să ne îngrijorăm: da, avem nevoie de multă răbdare, într-adevăr, dar trebuie să strângem din dinți cu un gând - copiii încăpățânați și rebeli au șanse mai mari să devină adulți de succes! Sau, cel puțin, asta arată rezultalele unui studiu condus de Research Gate.
Ce spune știința despre copiii rebeli
Atunci când copiii intră într-o colectivitate și încep să studieze, ne setăm anumite așteptări: să ia note bune, să fie lăudați pentru comportamentul lor, să fie supuși, respectuoși, calmi – cumva să primim o garanție că vor avea succes, mai târziu. Dar rezultatele studiului mai sus menționat arată că lucrurile nu stau deloc așa. În cadul studiului a fost analizat, din 1968 și până acum, comportamentul a 3000 de copii, cu vârste cuprinse între 8 și 12 ani. Printre factorii analizați s-au numărat nivelul de inteligență, educație, aspirații, statutul socioeconomic sau istoricul familiei. Au fost completate chestionare referitoare la activitățile de la școală și din timpul liber, precum și starea emoțională sau obiceiurile copiilor.
După mai bine de 40 de ani de cercetări, rezultatele studiului au arătat că, în general, copiii care sfidează autoritatea au tendința de a pune la îndoială lucrurile care se întâmplă în jurul lor și gândesc mai departe de limitele care le sunt impuse. Iar aceste trăsături le oferă un avantaj în ceea ce privește creativitatea sau oportunitățile.Cei care au fost considerați rebeli, neascultători sau încăpățânați în copilărie au reușit să obțină funcții importante la locul de muncă și să câștige mai mulți bani comparativ cu cei care aveau note bune și erau foarte ascultători în copilărie.
Inteligența, responsabilitatea și implicarea sunt importante
Trăsăturile de personalitate și comportamentul elevilor joacă un rol important. Succesul nu înseamnă doar să ai resurse cognitive bune și să faci parte dintr-o familie înstărită, de clasă superioară. Calitatea pregătirii academice, în asociere cu interesul pentru domeniul studiat și responsabilitatea dobândită de copil de-a lungul vieții sunt factori cheie în obținerea succesului în carieră și în plan financiar.
Potrivit variabilelor analizate în cadrul studiului, cercetătorii au determinat că succesul copiilor rebeli la maturitate ar putea fi rezultatul unui comportament egoist și al abilității de a pune pe primul loc propriile interese.
Pentru că nu se supun regulilor care le sunt impuse, copiii rebeli devin experți în negociere. Acest lucru îi ajută la maturitate să obțină mai ușor ceea ce vor. De asemenea, pentru că au un comportament nonconformist, au șansa de a alege cele mai favorabile opțiuni pentru ei.