Suport lipsa de somn, suport agitaţia, suport gălăgia. Cu mizeria însă nu mă împac deloc. Şi chiar şi acum, când stăm destul de mult afară, casa nu se prezintă prea bine la sfârşitul zilei. Şi nu, nu mă refer la faptul că sunt câteva jucării aruncate pe podea. Mult mai enervante sunt petele de înghețată de pe canapea sau creta întinsă generos pe pereţii din sufragerie.
Probabil că prima voastră reacţie este – i-aş lua creta, nu i-aş mai da îngheţată decât la masă, cu şerveţel pus la bărbie şi sub ochiul meu vigilent care nu iartă nimic. Aceasta este şi a mea. După care revin în lumea reală, una în care eu şi copiii mei nu suntem în război şi casa mea este în aceeaşi măsură şi a lor. Îmi închipui cum ar fi dacă ar veni mama acum să îmi spună că nu mi-am aşezat frumos şosetele când m-am schimbat în pijama. Păi mi s-ar ridica părul în cap de nervi. Tot.
Deci copiii au voie. În mare parte din timp. Dar se poate face ceva ca să mai micşorezi măsură dezastrului? Eu tot sper că da. Aşa că am luat:
Abtibild de tip tabla pentru perete. L-am pus oftând din greu pentru că este negru şi mi-aş dori în casa culori ceva mai vesele. Credeţi că s-a oprit copilul şi a desenat doar pe ea? Aiurea, desenele se înmulţesc pe pereţi, fie ei cu tablă sau fără. „Uite mami te-am desenat pe tine şi pe mine. Şi o inimă. Pentru că te iubesc atâââât de mult!”. Desenul de pe perete sunt nişte linii din care nu se înţelege nimic. Artă abstractă 100%. Dar poţi să spui ceva când îţi este atât de bine vândut?
Forme din hârtie pentru brioşe ca să le pună sub îngheţată. Am ales unele frumoase, să îi placă. Le bag pe băţ şi îl distrează. Dar dacă nu cumpăr şi un şerveţel care strege automat gura, gâtul şi tricoul nu am făcut nimic. Şi cineva să îl ia, vă roog, pe fratele mai mare să îl ascundă într-o cameră să nu mai stea să provoace devoratorul de îngheţată să fugă cu ea prin toată casa.
Cutii şi cutiuţe pentru jucării. Ideea este simplă, cel puţin aşa cum este ea prezentată de diverşi guru în viaţă liniştită alături de copii – ai toate lucrurile aruncate pentru că nu le ai bine organizate şi la îndemână. Aşa că am organizat jucăriile. Le-am pus în cutii. Şi la îndemână. Şi mâna le ia şi le răstoarnă în mijlocul casei după care vine şi mă invita la joacă. Dar la strâns niciodată. Pentru că aici suntem acasă, unde ne simţim bine şi nu la grădiniţă, unde ni se spune mereu ce să facem.
Dar nu vreau să închei într-o formă pesimistă. Aşa că vă dau un sfat util:
Cum se curăţa salteaua pe care s-a făcut pipi: pui direct pe pată oţet şi bicarbonat de sodiu. Laşi să acţioneze o jumătate de oră apoi ştergi cu o cârpă udă. La sfârşit usuci cu feonul. Nu-i mare brânză, probabil că trebuie să te mulţumeşti cu câteva ore de somn în noaptea respectivă şi cu plânsul copilului că nu poate să doarmă în pat, dar măcar ai salteaua curată!