Sari la conținut

Copiii si laptele vegetal

Devenit o moda pe piata romaneasca, laptele vegetal poate fi o optiune sanatoasa si pentru copiii nostri. Dar nu la orice varsta si nu in orice conditii.

 

Iti doresti ce-i mai bine pentru copilul tau si esti genul de mamica foarte deschisa la lucruri si experiente noi, astfel incat e posibil sa-ti fi facut cu ochiul numeroasele sortimente de lapte vegetal din magazine. Mai ales in conditiile in care ai auzit atatea lucruri bune despre acest tip de produs si, in acelasi timp, lucruri nu atat de bune despre laptele de vaca, pe care cel mic ar trebui sa-l consume incepand cu varsta de doi ani. Am stat de vorba cu doamna dr. Alina Condoiu, medic pediatru si consultant nutritie pediatrica, despre comportamentul corect de introducere a laptelui vegetal in alimentatia copiilor si despre cazurile medicale ce interzic sau, din contra, recomanda consumul acestuia.

 

De la ce varsta poate fi dat lapte vegetal copiilor? Este o varsta valabila pentru toti copiii sau difera in functie de starea lor de sanatate, istoricul medical etc.?

Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda alaptarea exclusiva pana la varsta de sase luni, iar, daca este posibil, pana la doi ani. In cazul in care, din diverse motive, sugarul nu este alaptat, sunt recomandate formule de lapte praf special adaptate varstei. Dupa varsta de doi ani, copilul poate primi diverse variante de lapte atat de origine animala, cat si vegetala. Exista copii cu intoleranta la lactoza carora le este recomandat laptele vegetal datorita lipsei lactozei din compozitia acestuia, insa dupa varsta de doi ani, pana la aceasta varsta fiindu-le recomandate formulele de lapte praf delactozate.

Copiii cu boala celiaca (intoleranta la gluten) pot consuma si lapte vegetal deoarece acesta nu contine gluten, chiar si laptele din unele cereale (orez, mei), acestea fiind cereale fara gluten.

De mentionat ca laptele vegetal nu este recomandat ca inlocuitor al laptelui de vaca in cazul in care copilul a dezvoltat alergie la proteina laptelui de vaca deoarece, in timp, va aparea alergie incrucisata la proteinele din laptele vegetal. Alergia la proteina laptelui de vaca apare, de regula, la sugari sau copiii mici si dispare, de regula, dupa varsta de trei ani; in aceasta perioada sunt recomandate formule de lapte praf hidrolizate sau extensiv hidrolizate (de mentionat ca unii parinti, chiar si unii medici recomanda lapte de soia ca inlocuitor, insa, asa cum am precizat anterior, apare alergie la proteinele vegetale ulterior). Copiii cu astfel de patologie vor primi toti nutrientii din formulele de lapte speciale si, treptat, se fac investigatii, teste de toleranta si, in final, se (re)introduce laptele de vaca.

 

Copiilor le poate fi dat orice lapte vegetal sau doar anumite sortimente? Care este cel mai bun lapte vegetal pentru copii?

Copiii pot primi dupa varsta de doi ani orice lapte vegetal, insa este de preferat ca sortimentele oferite sa fie variate, deoarece compozitia lor este usor dezechilibrata; astfel, laptele din cereale (orez, ovaz) are un continut crescut de carbohidrati si, in consecinta, un aport caloric mai mare; iar laptele de soia are un continut mai mare de proteine. Cel mai echilibrat lapte din punct de vedete caloric si al principiilor nutritive este laptele de soia, insa acesta nu contine vitaminele D si B12, dar in comert exista si variante fortifiate ale acestuia; contine, de asemenea, si hormoni vegetali cu un usor efect estrogenic, astfel incat nu trebuie consumat in exces.

 

Laptele vegetal poate fi un inlocuitor al laptelui de vaca in alimentatia copiilor?

Laptele vegetal poate fi un inlocuitor al laptelui de vaca in alimentatia copiilor dupa varsta de doi ani deoarece contine principiile nutritive pe care le contine si laptele de vaca, fiind astfel recomandat, in principal, copiilor cu intoleranta la lactoza sau copiilor vegetarieni; cu toate astea, nu trebuie sa omitem faptul ca este un produs de origine vegetala si nu contine vitamina B12 - vitamina esentiala in dezvoltarea optima a organismului; astfel, in cazul in care copilul consuma lapte vegetal, va trebui sa se compenseze lipsa vitaminei B12 prin alte produse de origine animala (carne, oua, branza) sau, in cazul copiilor vegetarieni, prin suplimente vitaminice.

 

Laptele vegetal este recomandat tuturor copiilor sau numai celor cu intoleranta la lactoza?

Pentru copiii cu intoleranta la lactoza laptele vegetal reprezinta o recomandare, in timp ce pentru copiii fara patologie reprezinta o optiune.

 

Exista o cantitate maxima de lapte vegetal care poate fi consumata de copii zilnic? Ce riscuri presupune depasirea acestei cantitati?

Dupa varsta de doi ani, cantitatea de lapte recomandata zilnic este de aproximativ 500 ml; in cazul in care cantitatea este mult mai mica sau laptele este exclus total din alimentatie pot aparea carente (de exemplu, cea de calciu); pe de alta parte, daca laptele este consumat in exces, acesta va inlocui alte mese ale copilului care i-ar furniza alti nutrienti (legume, fructe, carne, oua etc.), aparand, astfel, diverse alte carente de vitamine, minerale, precum si deficit caloric zilnic.

 

 

„Este important ca laptele vegetal sa fie unul ecologic, produs din ingrediente bio, nemodificate genetic. Totodata, la fel ca orice alt produs pe care il cumparam, trebuie sa fim atenti la termenul de valabilitate. Daca avem un copil cu intoleranta la gluten, trebuie sa verificam cu atentie eticheta deoarece unele produse pot contine urme de gluten in urma procesului de fabricare, chiar daca sunt obtinute din cereale fara gluten (orez, mei, soia). In ceea ce priveste lista de ingrediente, aceasta trebuie sa contina produsul de baza din care este obtinut laptele (soia, migdale, orez etc.), vitamine si minerale cu care este fortifiat laptele, fara alte adaosuri.”

 

 

Pe doamna dr. Alina Condoiu o poti gasi la Spitalul Clinic de Urgenta „Grigore Alexandrescu” Bucuresti, in calitatea sa de medic pediatru rezident, sau la clinica Med Consult & Care, in calitatea sa de consultant in nutritie pediatrica.

 

Sursa foto articol: nurturenormally.com

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!