Sari la conținut

Copil de 8 ani, mort în timpul cursurilor de înot, sub privirile tatălui și ale instructorului. Cauzele decesului

Vezi gGalerie foto

Un copil de 8 ani a murit pe 19 august 2024, sub privirile neputincioase ale tatălui și instructorului său, în timp ce învăța să înoate. Tragedia s-a întâmplat într-un bazin al Primăriei Ștei. Chiar dacă echipele de salvare au ajuns rapid la fața locului, nu s-a mai putut face nimic pentru a-l readuce la viață pe băiețelul originar din comuna Lunca.

Potrivit unui ziar local, în cursul zilei de luni s-a făcut un apel la 112, în jurul orei 16.45, prin care se cerea o intervenție de urgență pentru a salva viața unui băiat. Medicii și polițiștii din Vașcău și Nucet au ajuns repede la fața locului, copilul a fost scos din apă, dar nu a supraviețuit în ciuda eforturilor cadrelor medicale de a-l resuscita. Momentan, poliția face cercetări pentru a afla exact ce s-a întâmplat.

Martorii aflați în apropiere au povestit polițiștilor că băiatul venise la cursurile de înot însoțit de tatăl său și că a început să se simtă din ce în ce mai rău în timp ce se afla în apă. Îngrijorat, instructorul l-a scos din bazin, a sunat rapid la 112 după ajutor, dar băiatul deja nu mai era conștient.

Mai bine de o oră medicii au încercat să-l resusciteze, dar fără succes, fiind nevoiți să declare decesul la ora 18.00. La locul tragediei au ajuns reprezentanții poliției din Vașcău și Nucet, iar ulterior și polițiștii din Ștei, care vor continua ancheta sub supravegherea unui procuror de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Beiuș. Poliția din Bihor a emis un comunicat de presă prin care anunță că au fost demarate cercetările pentru ucidere din culpă. Cauza exactă a decesului va fi stabilită în urma necropsiei.

„Polițiștii din Ștei continuă cercetările sub supravegherea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Beiuș, sub aspectul comiterii infracțiunii de ucidere din culpă, pentru stabilirea cauzei și împrejurărilor producerii tragicului eveniment”, au declarat reprezentanții Poliţiei Bihor.

Citește și Instructorul de înot ne explică de ce pernițele plutitoare folosite la piscină pot fi periculoase pentru copii

Care au fost cauzele decesului?

La o zi după tragedie, părinţii au primit o concluzie parţială de la medicul legist. "Încă nu poate să se pronunţe. Dar la muşchiul inimii pare cu ochiul liber ceva. Suspect. Suspect, atâta tot", spun părinţii copilului. "Părerea dânsului a fost că nu i-a plăcut defel cum arăta muşchiul inimii. Asta l-am auzit pe dânsul declarând", adaugă Claudiu Pirtea, instructor.

"Este vorba de un organism tânăr care chiar dacă e în plină stare de sănătate poate să ascundă anumite afecţiuni neidentificate încă de către părinţi, de personalul medical", a precizat Hadrian Borcea, medic şef UPU SMURD Bihor.

Totuşi, băieţelul de opt ani primise adeverinţă de la medicul de familie că este apt pentru sport. "Adeverinţele să nu se mai elibereze doar pe ochi frumoşi. Iar analizele medicale să se facă pe corect", spune Claudiu Pirtea, instructor.

Cazurile de moarte fulgerătoare la copii, în timpul activităţilor sportive, s-au înmulţit alarmant în ultimii ani. Specialiştii spun că, pentru siguranţă, adeverinţa medicală ar trebui eliberată de o clinică sportivă.

"Recomandările Societăţii Europene de Medicină Sportivă cu privire la examenul medical necesar înaintea practicării unui sport constau în efectuarea unui examen de specialitate, cu un EKG de repaus, investigaţii care pot să identifice eventualele modificări ameninţătoare de viaţă", a declarat Adrian Tirla, medic specialist medicină sportivă.

Medicii legişti vor face o investigaţie microscopică pentru a stabili dacă, într-adevăr, băieţelul de opt ani avea o anomalie la inimă care a dus la deces.

Sursa

Galerie foto

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!