Sari la conținut

Copil mai isteț? 10 idei de activități pe care să le faceți zilnic, pentru stimularea inteligenței

Inteligența copilului nu este se măsoară doar în note sau în nivelul IQ-ului. Este despre cât de rapid învață lucruri noi, se adaptează la schimbări, înțelege mediul înconjurător și aplică ceea ce a învățat în diferite situații. Astăzi, inteligența este văzută ca un amestec de abilități de gândire și de comunicare, înțelegere emoțională și interacțiune socială.

Citește și Oana Moraru: Nu aş ceda trendului de a merge să testez IQ-ul copilului

Cum putem stimula inteligența copilului? Un mediu pozitiv și antrenant poate îmbunătăți semnificativ abilitățile cognitive ale copilului, și de aceea cultivarea inteligenței unui copil acasă este crucială. Primii ani sunt esențiali pentru dezvoltarea creierului, iar un mediu familial stimulant încurajează învățarea emoțională, formarea obiceiurilor și instilarea de valori – toate contribuind la creșterea intelectuală și personală.

Citirea și însuşirea limbii

Cultivarea timpurie a abilităților de citire și scriere este crucială pentru a vă asigura că cel mic se poate implica eficient în programa școlară. Astfel de activități promovează competența lingvistică, îmbunătățesc înțelegerea și insuflă o pasiune pentru învățare pe tot parcursul vieții.

Scrieți împreună povești: Încurajează-ți copilul să devină autor. Puteți scrie împreună o poveste, o puteți ilustra și chiar lega împreună în format de carte. Această activitate este un mod distractiv și creativ de a exersa scrisul, povestirea și desenul. Ca să nu mai spunem că este extrem de utilă pentru dezvoltarea imaginației. Luați-vă apoi timp să citiți cartea, înainte de culcare. Veți petrece un timp grozav împreuna!

Spionul: Acest joc clasic, distractiv și educațional implică o persoană, „spionul”, care alege un obiect și oferă un indiciu despre acesta, cum ar fi culoarea sau forma acestuia. Ceilalți jucători ghicesc apoi obiectul, pe baza indiciului. Este o activitate obișnuită, captivantă, care poate fi jucată acasă, în timpul plimbărilor în parc sau la un drum lung.

Citește și 10 trucuri simple prin care să stimulezi inteligența bebelușului tău

Matematică și știință


Experimentele științifice simple, făcute acasă, reprezintă o modalitate excelentă de a stimula curiozitatea unui copil cu privire la modul în care funcționează lumea. Introducerea timpurie a conceptelor de matematică poate ajuta să le atenuarea fricii de de numere.

Matematică pentru magazinul alimentar:
Copiilor le place să aducă în joc activități din lumea reală! Creați un magazin alimentar simplu, folosind articole de bucătărie sau jucării. Oferă-i copilului tău un buget și vezi dacă poate „cumpăra” articole, fără a-l depăși. Această activitate îi învață despre bani și despre valoarea alimentelor, ca un bonus suplimentar.

Inimioare cu bule: Pentru un experiment științific drăguț, folosiți-vă de următoarele materiale: hârtie, lipici, praf de copt, oțet, colorant alimentar, pipete, câteva pahare (unde veți amesteca oțetul și colorantul). Pe o hârtie, propuneți-i copilului să facă din lipici forme de inimioare. Deasupra acestora presărați împreună praful de copt, iar cu o pipetă transferați oțetul colorat pe inimioare. Observați cum se creează zeci de bule colorate pe forma de pe hârtie.

Artă și Creativitate

Activitățile artistice stimulează dezvoltarea cognitivă a copiilor, abilitățile motorii fine și abilitățile lingvistice, încurajând în același timp creativitatea, exprimarea emoțională, încrederea în sine, perseverența și conștientizarea culturală.

Aluat de casă:
Combinați făina, sarea, crema de tartru, apa, uleiul vegetal și colorantul alimentar pentru a vă crea propriul aluat. Această activitate este o modalitate distractivă și tactilă de a menține copiii mai mici implicați și poate fi folosită pentru a preda culorile, formele și chiar matematica de bază.

Pensule cu elemente din natură:
Colectați crenguțe, frunze, ace de pin sau flori din grădina dvs. și atașați-le pe fiecare de un băț cu sfoară, pentru a crea pensulele de vopsea din natură! Înmuiați capătul fiecărei pensule în vopsea și creați modele pe hârtie. Încurajați experimentarea cu diferite culori și pensule, pentru a face piese de artă unice.

Sport și mobilitate


Activitățile sportive și de mobilitate ajută la dezvoltarea cognitivă a copiilor, prin îmbunătățirea coordonării. Mai mult, sportul, în funcție de natura lui, încurajează rezolvarea de probleme și promovează munca în echipă. Aceste activități întăresc, de asemenea, disciplina, reziliența și concentrarea - componente cheie ale creșterii intelectuale.

Cursă cu obstacole în interior: Folosiți articole de uz casnic pentru a crea un mini traseu cu obstacole. Copilul poate sări peste perne, se poate târî sub mese, să facă zig-zag între scaune sau să sară dintr-un loc în altul. Acesta este un joc grozav pentru a-ți menține copilul activ și ocupat într-o zi ploioasă.

Volei cu balon: umflați un balon și folosiți-l ca minge de volei. Scopul este să încercați să împiedicați balonul să atingă solul cât mai mult timp posibil. Acest joc poate fi jucat singur sau cu întreaga familie!

Muzică și dans

Atenția pentru muzică și dans poate ajuta la îmbunătățirea memoriei, a coordonării și a inteligenței spațiale, încurajând în același timp creativitatea, exprimarea emoțională și înțelegerea culturală.

Bum-Boom-Clap!: Învață-ți copilul cum să bată din palme în ritmul unui cântec și să scoată diferite sunete, folosindu-se corpul său. De exemplu, călcând din picioare, bătând din palme sau pocnind obrajii pe diferite tipuri de muzică. Această activitate dezvoltă simțul ritmului și al coordonării.

Petrecere de dans: porniți muzică distractivă și organizați o petrecere de dans. Dansul este o modalitate excelentă de a te mișca și de a te distra. Redați muzică din diferite genuri și încurajați-vă copilul să danseze pe ritm, ajutându-l să înțeleagă ritmurile muzicale și să se exprime fizic.
 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!