După ce copiii au învăţat să rămână curaţi în timpul zilei le mai rămâne să înveţe să rămână curaţi şi noaptea. Aceasta se învaţă de obicei în câteva luni, însă există cazuri în care enurezisul nocturn continuă mult timp şi după ce copilaşul a depășit vârsta de 4-5 ani.
Care sunt cauzele enurezisului nocturn?
Enurezisul nocturn poate avea o multitudine de cauze, de la alimentaţie (dacă mănâncă mute lactate, produse bogate în zahăr sau coloranţi) până la cauze psihologice (dacă trece printr-o perioadă mai dificilă emoţional, cum ar fi faptul că şi-a schimbat de curând grădiniţă). Enurezisul poate să fie şi semnul unei probleme de sănătate, precum un defect din naştere al tractului urinar sau o infecţie la nivelul rinichiului sau a vezicii urinare.
Ce se poate face în cazul enurezisului nocturn?
Enurezisul este frecvent în rândul copiilor şi în mod normal nu ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru părinţi. Mergeţi însă la medic dacă observaţi şi următoarele semne: copilul elimina involuntar şi urina şi material fecale, are disconfort la urinat, se plânge de dureri abdominale.
Dacă nu sunt probleme medicale atunci trebuie avut răbdare, întrucât enurezisul nocturn este depăşit odată cu vârsta, la unii copii mai repede, la alţii mai încet, existând şi o componentă genetică la mijloc. Voi, părinţii, aţi avut probleme cu enurezisul nocturn?
7 idei care vă pot fi de ajutor pe perioada enurezisului nocturn:
- Folosiţi chiloţei speciali pentru enuresis. Aceştia sunt similari scutecelor, fiind concepuţi pentru copii mai mari.
- Folosiţi folie protectoare pentru pat. Dacă copilul nu este încântat să doarmă pe ea o puteţi pune sub cearceaf. Întrucât noaptea nu este o plăcere să tot aranjezi patul puteţi pune mai multe straturi de cearceaf şi folie protectoare şi îndepărtaţi cea udă de deasupra şi rămâne cea de dedesubt.
- Treziţi copilul în mod intenţionat în timpul nopţii ca să facă pipi. Nu vă speriaţi că va rămâne treaz toată noaptea pentru că va adormi la loc imediat.
- Reduceţi cantitatea de lichide seară înainte de culcare. Ar fi bine dacă s-ar putea să nu bea nimic cu o oră, două înainte de a se urca în pat.
- Fiţi atenţi să meargă la toaletă chiar înainte să se culce.
- Cea mai indicată seara este o gustare sărată.
- Încurajaţi copilul prin laude sincere atunci când trece o noapte şi a rămas curat. Nu îl certaţi atunci când se întâmplă un accident, nu a făcut-o intenţionat.
Aveţi încredere, în timp controlul vezicii urinare se va dezvolta şi emisia involuntară de urină va înceta.