ADHD-ul este o tulburare de hiperactivitate cu deficit ușor de atenție care se caracterizează prin debutul precoce, înainte de vârsta de 7 ani, a unei combinații între hiperactivitate, comportament dezordonat și lipsa de atenție.
Copilul cu ADHD nu poate fi atent
Lipsa de atenție este una dintre principalele simptome ale ADHD. Micuțului îi poate fi greu să asculte pe cineva vorbind, să urmeze indicații sau să ducă la bun sfârșit o sarcină. De asemenea, el poate evita activitățile care necesită concentrare sau care i se par plictisitoare.
Copilul cu ADHD este hiperactiv
Un alt semn al ADHD – copilul nu poate pur și simplu să stea liniștit. El poate alerga și se poate cățăra pe lucruri, chiar și în interior. S-ar putea să observi că vorbește mult și îi este greu să se joace în liniște.
Copilul cu ADHD este impulsiv
Vei putea observa că prichindelului îi este foarte greu să-și aștepte rândul. El poate tăia linia, poate întrerupe persoane în timp ce vorbesc sau poate elimina răspunsurile înainte ca profesorul să termine de pus o întrebare.
Ce cauzează ADHD?
Copiii cu ADHD au o activitate mai mică în zonele creierului care controlează atenția. De asemenea, pot avea dezechilibre în substanțele chimice ale creierului numite neurotransmițători. Nu este clar ce provoacă acest lucru, dar mulți experți cred că genele joacă un rol destul de important.
► Citește și: 5 efecte pe care stresul din perioada sarcinii îl poate avea asupra copilului
Cum obții diagnosticul?
Nu există teste de laborator pentru ADHD. În schimb, medicul copilului îi va pune întrebări, va asculta descrierea problemelor de comportament și va examina comentariile profesorului lui. Pentru a obține un diagnostic, copilul trebuie să prezinte câteva simptome timp de 6 luni, cum ar fi să nu acorde atenție, hiperactivitate și comportament impulsiv. Ele trebuie să fi apărut până la vârsta de 12 ani.
Medicamente pentru ADHD
Medicamentele stimulante ajută la creșterea duratei de atenție a copilului și controlează comportamentul hiperactiv și impulsiv. Studiile sugerează că aceste medicamente funcționează la 65% la 80% dintre copiii cu ADHD. Ca în orice medicament, pot exista reacții adverse. Discută cu medicul. Medicamentele nestimulante sunt și opțiuni pentru unii copii, dar pot avea și reacții adverse.
► Citește și: ADHD? Nu! De ce copiii noștri sunt, de fapt, atât de agitați
Consiliere
Îți poate ajuta copilul să învețe să-și gestioneze frustrările și să-și creeze respectul de sine. De asemenea, te învață câteva strategii de sprijin. Un singur tip de terapie, numit antrenament pentru abilități sociale, îi arată cum să se comporte și să împărtășească gândurile. Studiile arată că tratamentul pe termen lung cu medicamente și terapie comportamentală funcționează mai bine decât medicamentele luate separat.
Dieta copilului cu ADHD
Studiile asupra dietelor au rezultat mixt, dar unii experți consideră că alimentele care sunt bune pentru creier ar putea fi de ajutor. Lucrurile bogate în proteine, cum ar fi ouăle, carnea, fasolea și nucile pot ajuta copilul să se concentreze mai bine.
În ceea ce privește zahărul, nu există nicio dovadă puternică că acesta este o cauză a ADHD. Nici rolul aditivilor alimentari nu este sigur. Unii părinți cred că o parte dintre conservanți și colorarea alimentelor agravează simptomele, iar Academia Americană de Pediatrie spune că este rezonabil să le eviți.
► Citește și: Afecțiuni ale copiilor ce pot fi descoperite prin testele ADN. Cum le poți preveni
ADHD și ecranele
Legătura dintre ecrane și ADHD nu este clară, dar Academia Americană de Pediatrie sugerează să limitezi timpul copilului mic în fața ecranului. Grupul descurajează statul în fața ecranelor pentru copiii sub 2 ani și sugerează nu mai mult de 2 ore pe zi pentru copiii mai mari. Pentru a-ți ajuta copilul să-și dezvolte abilități de atenție, încurajează activități precum jocuri, lego, puzzle-uri și lectură.
► Citește și: Copil năzdrăvan sau ADHD? Manifestările celui mai întâlnit sindrom în rândul preșcolarilor
Poți preveni ADHD?
Nu există nicio modalitate sigură de prevenire, dar există pași pe care îi poți face pentru a reduce riscul. Când ești gravidă, evită alcoolul, drogurile și tutunul. Copiii ale căror mame fumează în timpul sarcinii pot avea de două ori mai multe șanse de a avea ADHD.