Ajuns aproape la vârsta de 2 ani, bebelușul tău s-a transformat într-un pui de om plin de energie, vorbăreț într-o limbă pe care doar el o cunoaște și dornic de plimbări și jocuri.
Ce progrese întâlnim la copilul de 18-24 luni?
Mănâncă singur
Dacă micuțul tău insistă să-și țină singur propria lingură sau furculiță - deși își pune spaghete în păr sau își întinde banana pe toată fața – felicitări! Auto-hranărea este un pas foarte important pentru dezvoltarea copilului tău.
Dansează când aude muzica
Pune câteva melodii ritmate și privește ce se întâmplă în jur. Puiul tău își lasă trupul să se miște pe ritm, creând un dans adorabil. N-ar strica deloc să imortalizezi momentul și să faci câteva poze sau chiar un video.
► Citește și: Copilul de 18 luni – singurele progrese care contează cu adevărat
Înțelege ce îi spui, dar ar putea să nu urmeze instrucțiunile
Prichindelul tău înțelege când îi spui ce ar trebui să facă, dar este posibil să o ia la fugă în momentul când aude ce vrei să-i transmiți. Este un comportament normal și nu înseamnă că este neascultător.
Îi place să te ajute la treabă
Mami, data viitoare când îți faci trebuile prin casă, aruncă o privire la puiul tău. Te așteaptă cuminte și tare i-ar plăcea să te ajute cu orice faci, chiar li cu treburile casnice care pot fi foarte distractive pentru cei mici.
Citește în felul lui
Copilul tău e tare mândru când are o carte în față și pretinde că știe să citească. Îți copiază comportamentul și i se pare interesant ceea ce faci tu.
Deosebește răul de bine
În multe circumstanțe, puiul tău recunoaște acum ce este bine și ce nu este bine să facă, așa că nu te lăsa păcălită dacă își pune fățuca de nevinovat când știe că a făcut ceva greșit.
► Citește și: Viaţa de mamă. Eşti părintele unui copilaş de un an? Iată câteva lucruri pe care numai tu le poţi înţelege
Luptele dinaintea somnului
La sfârșitul zilei vrei doar să ai și tu puțin timp pentru relaxare, însă copilul tău are alte idei mai bune. E timpul pentru o mică luptă înainte de somn!
Poate arunca mingea
Este prea devreme pentru fotbal sau alt sport, însă copilul tău adoră să se joace cu mingea și să vadă că o poate arunca.
Se dezbracă singur
Pentru micuțul tău, datul jos al hainelor este o etapă de dezvoltare. Odată ce și-a dat seama cum să se dezbrace, să nu fii surprinsă dacă îl vei vedea gol prin casă.
► Citește și: Copilul de 2 ani – cum să îl ajuţi să îşi dezvolte imaginaţia!
Urcă singur scările
Scările pot părea infricoșătoare pentru părinții care au copii mici, însă urcarea lor este o abilitate pe care toți copiii trebuie să o stăpânească la un moment dat. Respiră adânc și supraveghează-l pe micuț în timp ce învață să urce scările.
Începe să se spele singur pe dinți
Copilul tău nu poate fi încă responsabil pentru sănătatea sa dentară, dar poate începe să învețe să se spele singur pe dinți. Asigură-te doar că s-a spălat bine pe dinți și ajută-l dacă este cazul.
Identifică oameni sau obiecte în poze
Pozele din album capătă un sens nou pentru puiul tău. Roagă-l să-ți spună cine se află în poze și învață-l să identifice persoanele și obiectele.
Începe să-și arate posesivitatea pentru obiecte
Iată care este motto-ul toddlerului tău: ce este al meu, rămâne al meu, iar ce este al tău, este tot al meu. Privește cum dulceața ta devine brusc posesivă cu fiecare obiect ce-i trece prin mânuțe.
Începe să-și arate timiditatea față de oamenii noi
Nu te mira dacă puiul tău devine brusc timid cu persoanele noi pe care le întâlnește. Este un lucru perfect normal.
Vrea atenție în orice moment
Este în natura oricărui copil să-și dorească tot timpul atenția părinților. Va începe să te întrerupă atunci când vorbește cu tatăl lui, poate, poate îi acordați amândoi micuțului puțină atenție.
► Citește și: 3 activităţi pentru dezvoltarea motricităţii fine (2 ani)
Numește părțile corpului
Cap, umeri, genunchi, degete... câte părți ale coprului poate numi copilul tău? Creează un mic joc pentru el, poate chiar și un cântecel prin care să îi spui părțile corpului. Îl va ajuta să le învețe mult mai ușor.