Sari la conținut

Copilul de 2 ani lovește. Ce este de făcut?

Cu toții am trecut prin asta: ne-am bucurat de o întâlnire liniștită la locul de joacă împreună cu alte mame, iar apoi, brusc, liniștea este întreruptă de un copil care lovește un alt copil. Și apoi urmează țipetele și plânsetele.

Conflictele între cei mici pot deveni stresante pentru părinții care încearcă să găsească cea mai bună modalitate de a gestiona acest comportament.

Poate fi incomod să fii părintele unui copil îi lovește pe ceilalți copiii la locul de joacă sau la grădiniță și s-ar putea să te întrebi ce ar trebui să faci pentru a rezolva această problemă.

De ce lovește copilul de 2 ani?

Testează limite

La fel ca multe alte comportamente ale copiilor mici, lovirea are ca scop testarea limitelor pentru a vedea ceea ce este sau nu acceptabil.

Nu și-a dezvoltat încă autocontrolul

Dacă ai de-a face cu un copil mic, controlul impulsurilor acestuia este practic inexistent. Daca micuțul se simte frustrat, fericit sau plictisit, își exprimă toate aceste emoții prin lovire.

Nu înțelege că a lovi este un lucru rău

De asemenea, este adevărat că cei mici folosesc uneori forța, fără a fi provocați, pentru că vor doar să vadă care sunt consecințele.

Oamenii de știință au studiat acest fenomen la copiii cu vârsta cuprinsă între 11 și 24 de luni și au ajuns la concluzia că, în majoritatea cazurilor, copiilor nu le părea rău atunci când îi loveau pe ceilalți copii.

Nu știe cum să-și exprime și să-și gestioneze sentimentele

Un alt motiv pentru care copiii mici recurg la aceste gesturi este pentru acesta este modalitatea lor prin care își pot gestiona „marile” emoții.

Spre deosebire de un adult care poate explica cu calm sentimentele de frustrare cu care se confrunta, copiii mici nu au capacitatea de a verbaliza stările prin care trec.

Ce ar trebui să faci dacă micuțul tău de 2 ani lovește?

Din fericire, există numeroase modalități pentru a preveni lovirea la copiii mici.

Este posibil ca unele metode să nu funcționeze pentru fiecare copil, dar să nu îți fie teamă să explorezi mai multe opțiuni și de a vedea care este cea mai benefică pentru copilul tău.

Scoate copilul din situație

Îndepărtarea cu calm a unui copil dintr-o situație în care el lovește alți copii poate fi una dintre cele mai bune soluții.

Dacă vă aflați acasă, alege o locație calmă, liniștită, departe de alte activități, pentru a-l ajuta pe cel mic să se reorienteze.

Odată ce sunteți departe de situație, puteți discuta cu calm despre cele întâmplate.

Discută cu copilul

Poate că nici măcar nu i-a trecut prin cap copilului tău că există alte modalități de a face față frustrării, geloziei, mâniei și altor emoții, dacă nu l-ai învățat și modelat în acest sens.

Copilul tău are nevoie de tine pentru a-și exprima emoțiile și acest lucru necesită timp și învățare. Este foarte important să discuți cu copilul și să îi arăți că înțelegi situația prin care trece.

Redirectioneaza-l

În special în cazul copiilor mici, redirecționarea acestora îi poate ajuta să uite de dorința de a lovi.

Dacă persistă, distragerea atenției de la comportamentul negativ cu o altă activitate poate funcționa.

Oferă-i sprijin emoțional

Modul prin care un copil de 5 ani își exprimă frustrarea este cu mult diferită față de cea a unui copil de 2 ani, dar ambii pot învăța să comunice pentru a-și exprima supărarea, frustrarea sau alte emoții. Important este să-i arați copilului că ești lângă el și că se poate baza oricând pe tine.

Sursa

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!