Nimeni nu poate nega puterea pe care televizorul o are în vieţile noastre, dar renunţarea la el, pentru că bebeluşul începe să crească, pare a fi mai de grabă o utopie. Lipsa unui televizor în casă se poate dovedi destul de problematică, apărând riscul ca cel mic să stea prea mult în faţa calculatorului, a telefonului sau a tabletei. Iar dacă spuneţi NU tuturor acestor aparate şi gadgeturi, sunt şanse destul de mari să creşteţi un copil care, odată ajuns într-o comunitate (grădiniţă, şcoală), să fie marginalizat şi pus la zid de colegi din lipsa unor subiecte comune.
Aşadar, nu spune nimeni că trebuie să interziceţi copilului să stea în faţa televizorului, important este cât şi cum are voie să facă acest lucru. Iată ce spun specialiştii, în ceea ce îi priveşte pe copiii de 3 anişori:
În perioada preşcolară, copiii trec prin schimbări psihice, fizice şi emoţionale extrem de puternice, motiv pentru care Academia Americană de Pediatrie le recomandă acestora să nu petreacă mai mult de 2 ore în faţa televizorului şi să se uite doar la programe non-violente, educaţionale, fără să se abată de la următoarele reguli impuse de părinţi:
Stabileşte un program zilnic de uitat la televizor şi nu te abate de la el – În felul acesta, copilul nu va fi într-o permanentă aşteptare şi dezamăgire că “tot nu vrei să îi deschizi televizorul”.
► Citeşte şi Televizorul interzis copiilor pana la doi ani
Nu ţine televizorul deschis doar pentru zgomotul de fundal – Dacă ai treabă, nu ţine televizorul deschis, dacă e şi copilul prin preajmă. Acesta îi poate distrage atenţia şi periclita procesul permanent de învăţare şi de explorare a mediului înconjurător.
Discută cu el despre ce vede la televizor – La 3 anişori, unui copil îi este dificil să distingă realitatea de ficţiune, aşa că stai în preajma lui ori de câte ori ai posibilitatea, atunci când se uită la TV, şi discutaţi împreună despre ceea ce percepe el.
► Citeşte şi Cum limitezi timpul la TV sau la tabletă? Regula celor 5 minute nu mai este valabilă
Nu mâncaţi cu televizorul deschis – Atunci când mâncăm, nu trebuie să fim cu mintea în altă parte, pentru că riscăm să consumăm mai mult decât este necesar (creierul nu procesează la timp cantitatea de mâncare consumată). Aşadar, când mâncăm trebuie să ne aşezăm pe scaun, la masă, şi să stingem televizorul sau alte aparate sau gadgeturi care ne pot distrage atenţia.
Fii un model pentru copilul tău – Nu uita că cei mici învaţă prin imitare, aşa că încearcă să stai şi tu cât mai puţin cu ochii în ecranul televizorului. Cum îi mai spui copilului că este interzis să se uite la TV, dacă tu faci permanent acest lucru?
Asigură-te că tatăl, bunicii şi bona cunosc aceste reguli!