Rosul unghiilor se numeşte onicofagie şi este un obicei întâlnit în general la copiii nervoşi, agitaţi, plictisiţi sau timizi. Dacă şi prichindelul tău îşi roade unghiile şi vrei să îl ajuţi, iată ce poţi face pentru el:
Copilul îşi roade unghiile – Care este motivul
Janis Keyser, co autoare a cărții ”Becoming the parent you want to be” şi specialist în educaţie parentală, susține pentru babycenter.com că, ”atunci când copilul face ceva ce ne îngrijorează, răspunsul nostru inițial este acela de a încerca să-l facem să renunțe, ceea ce este un obicei constructiv pe termen lung. Însă, înainte de a face asta, este esențial să cauți cauza ce determină acest comportament și să te gândești dacă copilul se confruntă cu o situație stresantă pe care ar trebui să o abordezi”.
Dacă ai o idee despre cauza care ar putea duce la starea de anxietate a copilului, o nouă şcoală, o nouă casă în care v-aţi mutat împreună, note mici la şcoală, apropierea unui test important, trebuie să faci un efort special pentru a-l ajuta să vorbească despre ceea ce-l îngrijorează. Este ușor de spus și greu de făcut pentru mulți dintre copii, însă îl poți ajuta să vorbească apelând la câteva trucuri.
►Citeşte şi Cum să recunoşti un copil anxios şi 15 tehnici pentru a-l calma
Copilul îşi roade unghiile – Comunicarea poate fi cheia
Primul pas pe care îl poţi face este să înţelegi motivul din spatele acestui obicei. Este adevărat, primul instinct al fiecărei mame care îşi vede copilul rozându-şi unghiile este să sară să îl oprească, atingându-i mâna respectivă. Dar abordarea aceasta nu se dovedeşte întotdeauna a fi de succes. Pedeapsa sau atingerea mâinii respective nu reprezintă soluţia salvatoare. Copilul trebuie să fie motivat să nu îşi mai roadă unghiile.
Prima metodă prin care poţi încerca să faci copilul să nu îşi mai roadă unghiile este să stai de vorbă cu el. Întreabă-l ce urăşte să audă la colegii lui (spre exemplu, că plescăie gumă sau că fac zgomot cu creta pe tablă) şi explică-i că şi obiceiul lui de a-şi roade unghiile este la fel de enervant.
Apoi, explică-i faptul că mâinile lui nu sunt mereu curate (atinge cu ele jucăriile, nisipul de pe jos, pietrele, toboganul sau alte obiecte din parc, capacul de la toaletă, duşumeaua etc) şi că rosul unghiilor constituie o poartă de intrare pentru microbii de toate felurile.
Explică-i, de asemenea, ce înseamnă un comportament nervos, cu cât mai puține cuvinte și cât mai pe înțelesul lui, iar, apoi, întreabă-l cât de tare își dorește ca tu să te implici. Întreabă-l dacă vrea să-l atenționezi de fiecare dată când își roade unghiile sau dacă, dimpotrivă, aceste intervenții ale tale îl irită. Cu cât sunt mai mari, cu atât copiii resping mai mult implicarea părinților.
Copilul îşi roade unghiile – Cum îl poţi ajuta, concret
Ţine-l ocupat – Foarte mulţi copii îşi rod unghiile din plictiseală. Încearcă să îl ţii ocupat, oferindu-i o carte atrăgătoare , un joc sau implicându-vă împreună într-o activitate. Chiar şi în maşină, ai grijă să porţi cu tine un lucru care îi atrage interesul. Spune-i poveşti, întreabă-l ce a făcut la şcoală, ce părere are despre anumite lucruri, cum a fost în vacanţă la bunici etc.
Ulei de ghimbir – O metodă mai puţin plăcută este aplicarea de ulei de ghimbir pe unghiile micuţului. Gustul amărui îl va face să îşi îndepărteze rapid guriţa de unghii.
Ai grijă să aibă gustări sănătoase în mână – Dă-I un babymorcov în mânuţă, o feliuţă de măr sau orice altă gustare sănătoasă, pentru a-i ţine degetele ocupate.
Taie-i mereu unghiile – Pentru a fi mai puţin tentat să îşi bage degetele în gură, asigură-te că are întotdeauna unghiile tăiate.
►Citeşte şi Cum tăiem corect unghiile bebeluşului
Nu este uşor să îţi convingi copilul să îşi taie unghiile, dar cu răbdare şi cu perseveranţă vei reuşi!
Mult succes!