Cel de al treilea an de viata este primul an de consolidare, atat fizica, cat mai ales cognitiva. Copilul merge bine, iar principalii indicatori ai evolutiei se muta pe criteriile legate de dezvoltarea cognitiva.
Dezvoltarea intelectuala la 3 ani
La doi ai copilul are un bagaj important de cuvinte, peste 200, desi pe cele mai multe dintre ele nu le poate pronunta corect. Exista un decalaj intre cuvintele pe care le poate rosti si cele pe care le intelege, ceea ce este foarte normal. In jurul varstei de doi ani si jumatate un copil normal este capabil sa inteleaga sensul a peste 600 de cuvinte, dar si fraze si povestioare simple cu actiuni liniare, intr-un singur plan. Parintii si bunicii raman, mai departe interpreti pentru limbajul copilului. Una din dovezile dezvoltarii limbajului este faptul ca micutul a inteles sensul abstract al verbelor, care descriu miscare si a inteles ca fiecare lucru are un nume.
Dupa doi ani si jumatate o sa descopere intrebarea si rostul acestia, iar pentru o buna bucata de vreme o sa te asalteze cu „de ce”, repetat pana la absurd. Copilul pune la aceasta varsta „intrebari” si experimenteaza primele lui dialoguri. Ofera-i satisfactia de a-l lasa sa repete de zeci de ori acest „de ce”, si in masura in care, mai gasesti raspuns, da-i explicatii simple si cat se poate de logice. Chiar daca memoria lui nu este suficient dezvoltata pentru toata aceasta avalansa de informatii, o parte din ele se vor stoca.
La toate acestea se adauga capacitatea de a recunoaste persoane pe care le vede mai rar, stie drumul din parcul in care merge in fiecare zi, spre casa, stie ceea ce urmeaza, intr-un film, intr-o poveste pe care o cunoaste. Tot un semn al dezvoltarii este capacitatea de a selecta ceea ce ii place. Jucaria, jocul, filmul sau carticica. In plus are capacitatea de a se concentra asupra unei activitati care ii place 20-30 de minute. Unii dintre ei pot depasi aceast inteval.
La trei ani copiii isi stiu (chiar daca nu pronunta corect), toate partile corpului si isi indica cu acuratete detaliile fetei.
Dezvoltarea fizica la 3 ani
Exista copii lenti si copii care nu pot sta intr-un loc. Felul in care se manifesta este deja o trasatura a personalitatii lui si il caracterizeaza. Nu incerca sa transformi un copil domol si lent in argint viu, dar nici invers. Ceea ce poti face este sa modelezi.
In ceea ce priveste abilitatile fizice pe care le cucereste in intervalul de la doi ani la trei ani, este faptul ca reuseste sa alerge bine, poate urca o scara, alternativ cu amandoua picioarele, poate merge cu spatele, poate prinde cu siguranta o minge si o poate arunca. In acest interval le place sa mearga pe ziuduri de mica inaltime, pe borduri, daca sunt sustinuti. Printre alte reusita se numara si statul intr-un picior, desi cei mai multi nu sunt inca in stare sa si sara.
O dezvoltare speciala are si motricitatea fina a manii. Copilul este capabil sa execute lucruri de finete, folosindu-si toate degetele si ambele maini. Construieste din piese mici, poate decupa si poate manevra cu destula precizie obiecte mici.
Dezvoltarea emotionala la 3 ani
Plange usor, se enerveaza si se simte frustrat. In egala masura se joaca cu placere cu alti copilasi de varsta lui. Ii place sa stea in prajma celor mari, mai ales daca este in centrul atentiei.
Se simte bine cand este laudat. Lauda este un mecanism de recompensa foarte usor si valoros, dar trebuie folosit cu intelepciune de parinti. Micutlor le place sa fie laudati si primesc laudele ca pe o recompensa dar, tocmai pentru aceasta laudele trebuie sa fie reale, pentru a construi in mintea copilului un sistem real al valorilor.
Se tem de intuneric, de locurile necunoscute, in cazul in care sunt singuri, se simt insa bine in locuri noi, daca se afla in prezenta personelor apropiate.
Viata ta cu un copil de 3 ani arata cam asa.
Citeste si