Pentru copiii de sapte ani independenta nu se mai traduce prin a se spala singuri pe dinti. Multi copii de sapte ani se simt bine facand alegeri importante cum ar fi alegerea activitatilor extrascolare sau a sarcinilor din casa. Ei se afla intr-o faza de tranzit, nemaifiind nici copii de gradinita, dar nici elevi in toata puterea cuvantului.
Ca sa iti dai seama daca copilul tau de sapte ani se afla pe fagasul normal al dezvoltarii, vom trece in revista principalele lucruri la care te poti astepta de la un copil de sapte ani. Trebuie sa stii ca unii ating mai repede aceste faze de dezvoltare, iar altii ceva mai tarziu, neexistand un „standard” care sa li se poata aplica tuturor copiilor.
1. Comportament si rutina zilnica
Sa fii parintele unui copil de 7 ani implica multe indicatii si reamintirea permanenta a regulilor. Copiii la sapte ani au crescut suficient de mult si sunt capabili sa isi faca singuri rutina zilnica. O se vezi ca incepe sa isi manifeste dorinta de a lua mai multe decizii singur si va fi din ce in ce mai hotarat in alegerile pe care le face.
2. Dezvoltarea fizica
La sapte ani nu mai putem vorbi de schimbari dramatice, ci doar despre continuarea unor schimbari manifestate deja in anii trecuti. Membrele i se vor alungi si prescolarul rotunjor va deveni mai slabut. Ce vei observa cu siguranta este faptul ca abilitatile lui motorii vor deveni din ce in ce mai precise si va avea un balans si o coordonare mult mai bune.
3. Dezvoltarea emotionala
Te vei trezi cu un mic adult capabil sa faca fata schimbarilor neasteptate si situatiilor neprevazute. Rutina care a jucat un rol atat de hotarator pana acum, nu mai este unicul factor de confort si copilul incepe sa fie capabil sa gestioneze fiecare noua situatie.
4. Dezvoltarea cognitiva
Copiii la aceasta varsta sunt deosebit de curiosi in legatura cu lumea care ii inconjoara. Vor pune intrebari si vor cauta raspunsuri in lucrurile si situatiile pe care le vor intalni si in oamenii pe care ii vor intalni. Vor pune mereu intrebari si se vor mandri atunci cand vor spune altora lucrurile pe care le cunosc. O sa fii fascinata de setea lui de cunoastere si de simtul aventurii pe care il manifesta la aceasta varsta, dar si de grija pe care o are pentru fratii lui mai mici ca sa ii invete lucruri noi.
5. Interactiunea sociala
Prieteniile si retelele sociale sunt importante pentru copilul de 7 ani, care continua sa isi faca legaturi cu ceilalti copii, profesori sau parteneri de joaca. Va incepe sa ii pese mai mult de opiniile si gandurile celorlalti oameni, insa nu va reactiona foarte bine la presiunile din partea celorlalti copii. Isi va dezvolta empatia si un simt al moralitatii si corectitudinii.
Credit fotografie: http://mommysitting.com/